Sla menu over
Thuis in uw branche

Assistenten kring 2024-2025

SRA organiseert op drie locaties SRA-Assistenten kringen.
Tijdens de kwartaalbijeenkomsten van deze kring behandelt een deskundige een voor de werkzaamheden van de assistent-accountant relevant en actueel thema.

Overzicht

Bestemd voor

Beginnend assistent-accountant, Gevorderd assistent-accountant, Zelfstandig assistent-accountant

Leerdoelen

Overall leerdoel:
Ik ben in staat om de actualiteiten op assistentenniveau op het gebied van accountancy toe te passen in de praktijk.

Ik ben in staat om:

 • De accountant in de samenstelpraktijk te ondersteunen bij duurzaamheid/ESG-vraagstukken.
 • De wijzigingen in de fiscale regels met betrekking tot inkomstenbelasting toe te passen in mijn praktijk als assistent-accountant.
 • De richtlijnen RJK bij het samenstellen van jaarrekeningen toe te passen in mijn praktijk als assistent-accountant.
 • De btw ontwikkelingen te signaleren en toe te passen in mijn praktijk als assistent-accountant.

Inhoud

Tijdens de kwartaalbijeenkomsten van deze kring behandelt een deskundige een voor de werkzaamheden van de assistent-accountant relevant en actueel thema.

Er is gelegenheid om met de gastspreker en collega’s van gedachten te wisselen over vraagstukken rond dit thema. Ook kunt u vooraf cases uit uw praktijk over het onderwerp inbrengen.

De bijeenkomsten worden voorgezeten door een vaste kringvoorzitter en zijn uitsluitend toegankelijk voor leden van de kring.

Tijden

 • Start altijd om 16.00 uur en eindigt om 18.30 uur
 • Aansluitend vindt er een netwerkborrel plaats

Programma 2024-2025

 • Duurzaamheid binnen de samenstelpraktijk (sept/okt 2024)
 • Fiscale actualiteiten (november 2024)
 • Aandachtspunten externe verslaggeving (feb 2025)
 • Actualiteiten btw (mei 2025)

Voordelen lidmaatschap

 • U bent verzekerd van deelname aan de vier kringbijeenkomsten
 • U houdt uw vaktechnische kennis up to date
 • U heeft invloed op de keuze van de thema’s en de te behandelen stof
 • U investeert 10 PE-uren AA/RA/RC en 10 PE-punten (RB) per jaar*

*Ook in het kader van de NPVE is het belangrijk om uw vakbekwaamheid op peil te houden. Het volgen van deze actualiteitenbijeenkomsten past hierbij uitstekend (het aantal PE-uren hieraan besteed is een indicatie van de belasting).

Een jaarlidmaatschap kost voor het seizoen 2024-2025 voor vier bijeenkomsten € 755 (€ 189 per bijeenkomst). Indien u werkzaam bent bij een kantoor dat geen lid is van SRA dan betaalt u € 885 (€ 221 per bijeenkomst). Het kringlidmaatschap wordt jaarlijks automatisch verlengd.

Er zijn assistentenkringen in Akersloot (Hotel Akersloot), Eindhoven (Van der Valk Eindhoven) en Houten (Hotel Houten).

NIEUWE REGIO: Assistenten kring van start in Akersloot

Locatie & Datum

Tijd & bijzonderheden
De kringbijeenkomsten starten altijd om 16:00 uur (einde: 18:30 uur). Aansluitend vindt er desgewenst een netwerkborrel plaats.
Wanneer
02-10-2024, 25-11-2024, 05-02-2025 en 26-05-2025
Cursuscode
FVKR38710
Beschikbaar
Tijd & bijzonderheden
De kringbijeenkomsten starten altijd om 16:00 uur (einde: 18:30 uur). Aansluitend vindt er desgewenst een netwerkborrel plaats.
Wanneer
23-9-2024, 27-11-2024, 11-02-2025 en 27-05-2025
Cursuscode
FVKR38712
Beschikbaar
Tijd & bijzonderheden
De bijeenkomsten starten altijd om 16.00 uur (einde: 18.30 uur). Aansluitend vindt er desgewenst een netwerkborrel plaats.
Wanneer
19-9-2024, 19-11-2024, 03-02-2025 en 21-05-2025
Cursuscode
FVKR38713
Beschikbaar

Programma

Duurzaamheid binnen de samenstelpraktijk (september/oktober 2024)

Het thema duurzaamheid en ESG staan volop in de schijnwerpers. Aan welke wet- en regelgeving moet je voldoen, wat is de verantwoording die voortvloeit uit de CSRD en wat zijn de gevolgen hiervan voor het mkb? Welke vragen kun je de ondernemer stellen en welke hulp kun je bieden? Tijdens de bijeenkomst gaan we aan de hand van concrete voorbeelden uit het MKB aan de slag met het thema duurzaamheid. Na afloop kun je met de opgedane kennis op praktische wijze ondersteunen in de advisering.
Gastspreker: drs. Mark de Lat, als strateeg en opinieleider duurzaamheid verbonden aan Eshuis Accountants en Adviseurs. Daarnaast verricht hij onderzoek vanuit Saxion Business Models en Nyenrode Business Universiteit en begeleidt hij directies en managementteams vanuit het Transitieatelier.

Fiscale actualiteiten (november 2024)

De fiscale wetgeving kent jaarlijks nieuwe regelingen. Ondernemers en particulieren moeten tijdig op deze wijzigingen inspelen om de belastingdruk over het lopende jaar te beperken en goed voorbereid op de nieuwe fiscale regelingen het nieuwe jaar in te gaan. Tijdens deze bijeenkomst komen de belangrijkste wijzigingen in het belastingplan 2025 aan bod. Aansluitend is er uiteraard aandacht voor de aangiften over 2024.
Gastspreker: mr. Pieter Smolders, partner bij Marree & Van Uunen Belastingadviseurs en gespecialiseerd in DGA-problematiek, bedrijfsopvolgingen, herstructureringen en estate planning.

Aandachtspunten externe verslaggeving (februari 2025)

Tijdens deze bijeenkomst staan de belangrijkste verslaggevingsontwikkelingen zoals voorzieningen, onderhanden werk en projecten en deelnemingen centraal. Daarnaast is er aandacht voor casussen uit de samenstellingspraktijk. Deze bijeenkomst heeft een praktische insteek. De definitieve inhoud wordt aan de hand van de laatste actualiteiten vastgesteld.
Gastspreker: Nees de Vos RA, hoofd Vaktechniek bij Moore DRV, audit docent aan de Erasmus Universiteit en lid van de SRA-Commissie Vaktechniek Accountancy.

Actualiteiten btw (mei 2025)

In deze bijeenkomst wordt ingegaan op de nieuwste jurisprudentie, wetswijzigingen en beleidsbesluiten. Daarbij wordt de complexe fiscale materie vertaald naar een heldere uitleg en praktische tips. Ook worden voorbeeldsituaties uit de praktijk van de assistent behandeld. De nadruk ligt op de mkb-praktijk waarbij diverse thema’s aan bod komen; ondernemerschap, aftrekrecht, de plaats van prestatie en de toepassing van de btw-tarieven. Ten slotte wordt er ingegaan op de voorgenomen ingrijpende wijzigingen per 2025.
Gastspreker: mr. Henk Jan Steller RB, als btw-adviseur werkzaam bij BTW Nederland BV in de MKB-praktijk. Naast de dagelijkse advisering verzorgt Henk Jan regelmatig btw-trainingen.

Docent(en)

Mark de Lat

drs. Mark de Lat

drs. Mark de Lat is als strateeg en opinieleider duurzaamheid verbonden aan Eshuis Accountants en Adviseurs. Daarnaast verricht hij onderzoek vanuit Saxion Business Models en Nyenrode Business Universiteit en begeleidt hij directies en managementteams vanuit het Transitieatelier.

Pieter Smolders

mr. Pieter Smolders

mr. Pieter Smolders is partner bij Marree & Van Uunen Belastingadviseurs en gespecialiseerd in DGA-problematiek, bedrijfsopvolgingen, herstructureringen en estate planning.

Nees de Vos

Nees de Vos RA

Nees de Vos RA is hoofd Vaktechniek bij Moore DRV, audit docent aan de Erasmus Universiteit en lid van de SRA-Commissie Vaktechniek Accountancy.

Henk Jan Steller

mr. Henk Jan Steller RB

mr. Henk Jan Steller RB is als btw-adviseur werkzaam bij BTW Nederland BV in de MKB-praktijk. Naast de dagelijkse advisering verzorgt Henk Jan regelmatig btw-trainingen.

Contact

Daniëlle Jansen

Daniëlle Janssen – Van Rumpt

Manager Kringbijeenkomsten