Thuis in uw branche

Agressief werven? Een ongewenste ontwikkeling!

  • Publicatiedatum: 10-7-2017

Recruiters die bellen, zich als klant voordoen en vragen naar de beste controleleider. Of recruiters die zich inschrijven voor cursussen voor assistent-accountants om zo met de doelgroep in contact te komen. Accountantskantoren die 1000 euro loonsverhoging in het vooruitzicht stellen om personeel bij elkaar weg te kapen. De laatste tijd krijgt SRA steeds meer signalen van dergelijk normoverschrijdend gedrag als het gaat om het binnenhalen van nieuw personeel. SRA vindt de brutale of agressieve manier van werven een ongewenste ontwikkeling.

Alle hens aan dek

Natuurlijk, nieuwe medewerkers werven is van alle tijden. En het is alle hens aan dek, nu er sprake is van arbeidskrapte in de accountancysector. Krapte die vooral zichtbaar is in de controlepraktijk en in het westen van het land. Middelen als social media maken het erg makkelijk om aan iemands gegevens te komen, zoals bijvoorbeeld opleiding en arbeidsverleden. Het vinden van mogelijk geschikte kandidaten is daardoor een stuk eenvoudiger geworden.

Normoverschrijdend gedrag

Desondanks is de manier waarop er wordt geworven en de agressiviteit waarmee dat gepaard gaat zodanig, dat we wel kunnen spreken van normoverschrijding. Het past niet binnen de 53 maatregelen uit het rapport In het publiek belang’ waarmee de sector de benodigde kwaliteitsslag maakt.

Binden, boeien en behoud

Houd uw achterdeur dan ook goed dicht, is het devies. Instrueer uw medewerkers en secretariaat hoe met dit soort telefoontjes om te gaan. Hoewel u niet kunt voorkomen dat uw collega's aantrekkelijke voorstellen bij andere werkgevers krijgen voorgehouden, kunt u er wel voor zorgen dat zij niet op dit soort aanbiedingen ingaan. Zet daarom volop in op binden, boeien en behoud van uw medewerkers. Want uw mensen kunnen uw business maken of breken. 

Salaris doorslaggevende factor?

Hoe zorgt u ervoor dat uw medewerker niet op andere aanbiedingen ingaat? Want 1000 euro extra per maand klinkt aanlokkelijk, maar het salaris is doorgaans niet van doorslaggevend belang. Het is een mix waarom uw medewerkers juist bij ú willen werken. Wat zijn de carrièreperspectieven? Hoe is de cultuur in uw organisatie? Is er een goede werksfeer? Voelen medewerkers zich bij u gewaardeerd? Is er een goede balans tussen werk en privé?

Geolied HR-beleid

Een geolied HR-beleid zorgt er voor, zeker in deze tijden, dat uw medewerkers zich binnen uw organisatie goed kunnen ontplooien. Investeer in uw mensen en geef ze daarbij goede en adequate coaching en feedback. Voer beoordelings-, functionerings- en POP-gesprekken, zodat uw medewerkers weten welk pad zij gaan volgen. Vraag ze naar hun werkbeleving, hun tevredenheid en mening. Zo komt u erachter wat er leeft bij uw collega's.

Strategie

Zet de unique selling points van uw kantoor in. Wat maakt uw kantoor uniek en prettig om voor te werken? En hoe verhoudt zich dat tot andere accountantskantoren? Benadruk juist deze sterke en positieve aspecten van uw kantoor om uw collega's te stimuleren en te inspireren. Want uw medewerkers willen trots zijn op uw organisatie. Daarmee haalt u niet de hijgende recruiters of concurrerende accountantskantoren van uw nek, maar weet u wel dat zij minder snel voet aan de grond zullen krijgen.

Meer informatie

Bent u op zoek naar nieuw personeel, plaats dan kosteloos uw vacatures op Werkenbijsra.nl. Daar vindt u ook kandidaten die op zoek zijn naar een nieuwe uitdaging. SRA-bemiddeling kan u daarbij de juiste begeleiding bieden om ervoor te zorgen dat er een goede match tot stand komt.

SRA.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Cookies accepteren