Thuis in uw branche

Veilig thuis en mobiel werken

Eerder verschenen in ons ledenmagazine SRAadviseur

 • Publicatiedatum: 21-4-2021
Digitaal overleg

In 2020 is de digitale transformatie waar het gaat om online vergaderen en contacten als gevolg van de coronacrisis in een stroomversnelling terecht gekomen. Na wat aanloopproblemen ervaren veel mensen de voordelen van het mobiele werken. En hoewel er ook nog wel op kantoor wordt gewerkt, is de verwachting dat thuiswerken/mobiel werken een blijvertje is. In dit artikel aandacht voor het onderwerp.

Accountantskantoren opereren meer en meer in een gedigitaliseerde omgeving. Data en informatie gaan meer dan ooit over organisatiegrenzen heen. Informatiebeveiliging, cybersecurity en privacy van het kantoor gaan dan ook verder dan alleen het fysieke pand. Vanuit wet- en regelgeving, maar ook door klanten, wordt verwacht dat organisaties passende maatregelen treffen om de continuïteit en de betrouwbaarheid van data en IT-systemen te waarborgen, risico’s te mitigeren en gevolgen van eventuele beveiligingsincidenten zoals datalekken te beperken. Desondanks is de aandacht voor informatieveiligheid nog steeds minimaal.

Securitytrends

Tegelijkertijd zijn er een aantal securitytrends waar te nemen. Een aantal hiervan is ook te relateren aan het thuiswerken:

 • Ransomware
  Thuisnetwerken zijn minder goed beveiligd dan bedrijfsnetwerken. Via het thuisnetwerk proberen cybercriminelen toegang te krijgen tot het bedrijfsnetwerk.
 • Phishing
  Doordat we thuiswerken krijgen we meer e-mail. Cybercriminelen gebruiken bovendien onze hang naar informatie over actuele onderwerpen, zoals het coronavirus, om zo spyware en malware te installeren.
 • Veiligheidscultuur binnen organisaties wordt belangrijker
  Informatiebeveiliging, cybersecurity en AVG gaan over de digitale veiligheid van de organisatie en zijn daarmee een directieverantwoordelijkheid. Thuiswerken valt hier ook onder.
 • Datalekken en privacyincidenten nemen toe
  Als gevolg van het vele thuiswerken gaat vrijwel alle informatie-uitwisseling digitaal, veelal per e-mail.

Het is niet alleen van belang hiervan bewust te zijn, maar ook maatregelen te treffen.

Lees verder in de SRAadviseur

SRAadviseur maart 2021

Benieuwd naar andere artikelen uit de SRAadviseur?

Lees hier de gehele SRAadviseur

SRA.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Cookies accepteren