Sla menu over
Thuis in uw branche
Publicatiedatum: 14-9-2018

We hebben weer afgetrapt…

Het seizoen is begonnen. Alhoewel, eigenlijk zijn we al heel lang bezig. Je moet in vakantietijd vaak goed opletten. De overheid of semi-overheidsinstellingen zijn namelijk heel goed om juist in de komkommertijd maatregelen uit te vaardigen of informatie uit te vragen, die wat gevoelige kanten hebben. We zijn dus alweer een tijdje volop aan de bal.

De eerste presentaties vanuit het bestuur bij de Accountancykringen zijn ook weer geweest. Hier hebben we voor het eerst naar buiten gebracht dat wij van de leden een actief kwaliteitsbeleid verwachten, dat verder gaat dan het alleen maar 'compliant zijn'. 

Begrijp me niet verkeerd, de basis van het lidmaatschap blijft het voldoen aan wet- en regelgeving. Daarnaast echter zijn wij van mening dat wij van SRA-leden meer mogen verwachten dan alleen dat, zeker als het gaat om het onderscheidende vermogen in de markt. We hebben gemerkt dat ook onze stakeholders dat van ons verwachten.

We zullen dan ook met voorstellen komen om als bestuur de mogelijkheid te hebben om kwaliteitsprogramma's te ontwikkelen voor onze leden, om te kunnen voldoen aan de verwachtingen van onze stakeholders. Daarbij zal het bestuur uiteraard eerst de leden raadplegen zodat er voldoende draagvlak bestaat.

Visie op toezicht goed ontvangen

Ook onze visie op toezicht, die voor de zomer is verschenen, is in de basis goed ontvangen. De gesprekken met onze stakeholders hierover vinden in een goede sfeer plaats. Wij hebben uiteindelijk allemaal eenzelfde doelstelling, namelijk het vertrouwen in de sector herstellen. Goed en effectief toezicht is daarvoor van wezenlijk belang. Na 10 jaar extern toezicht is evaluatie dan een goed instrument om te kijken of en hoe we zaken kunnen verbeteren. In het najaar zult u uiteraard hier meer over horen.

De komende week hebben we een zeer afwisselend programma. Naast Prinsjesdag en de gesprekken over de fiscale uitdagingen voor het komende jaar met onder meer MKB Nederland, gaan we vanuit de werkgroep niet-OOB-accountantsorganisaties in gesprek met de Monitoring Commissie Accountancy.

 

 

 

Terug naar de overzichtspagina Lobby dagboek