Thuis in uw branche

Geiger: praktische oplossing voor cyberbeveiliging in het mkb

Eerder verschenen in ons ledenmagazine SRAadviseur

  • Publicatiedatum: 15-9-2021
Geiger

De digitale transformatie maakt cyberbeveiliging steeds belangrijker. Voor kleinere bedrijven is dit extra ingewikkeld. GEIGER, een innovatieproject gefinancierd door de EU, moet hier een oplossing voor bieden. In Nederland komen er een pilot en een opleidingsprogramma gericht op accountants, uitgevoerd door SRA. Wat houdt GEIGER in en wat moet het opleveren? Een eerste kennismaking.

Cyberrisico’s zijn volledig verweven in onze maatschappij. Ook in het midden- en kleinbedrijf groeit de digitalisering en daarmee de kans op cyberincidenten. De gevolgen voor de ondernemer kunnen enorm zijn, dus is het van wezenlijk belang dat hij en zijn accountant zich bewust zijn van de risico’s. Ook als die risico’s niet direct zichtbaar zijn. Vandaar de naam GEIGER, legt Frank Grimberg (RA) uit.

Grimberg is als Senior Researcher en docent aan de FNHW Hogeschool in het Zwitserse Bazel betrokken bij het project. “We hebben de vergelijking gemaakt met radioactieve straling. Je ruikt en ziet het niet, maar het is wel gevaarlijk. Zo is het ook met cybercriminaliteit. Als je online bezig bent, heb je vaak geen idee aan welke risico’s je precies bent blootgesteld.”

De accountant heeft hier als vertrouwd adviseur van de mkb-ondernemer ook een rol in, benadrukt Grimberg. “Cyberaanvallen kunnen direct impact hebben op de cijfers die de accountant beoordeelt en dus moet hij met dit onderwerp aan de slag. Voor zijn klant, maar ook voor zijn eigen organisatie. Als adviseur kan hij helpen om cybersecurity stevig bij de ondernemer op de agenda te krijgen. Zelf zal hij tegelijkertijd moeten zorgen dat hij de bedrijfscijfers die hij van zijn klanten in bewaring heeft gekregen goed beschermt.”

Lees verder in de SRAadviseur

SRAadviseur augustus 2021

Benieuwd naar andere artikelen uit de SRAadviseur?

Lees hier de gehele SRAadviseur