Thuis in uw branche

Toepassing 80% op hoofdsom bij nabetaling rente levensloop

  • Publicatiedatum: 29-5-2013

Als een werkgever/werknemer de levensloop opheft, past men op de laatste betaling (waarmee de rekening op 0 komt) de korting toe zodat slechts 80% belast is. SRA ontving echter signalen dat banken na een paar dagen/weken melden dat er nog rente wordt betaald, over paar dagen bijvoorbeeld.

Deze rente is dan ineens de slottermijn waardoor de 80% ten onrechte is toegepast op de eerdere grote opname. Op basis van dit gesignaleerde probleem heeft SRA vragen gesteld aan de Belastingdienst.

De Belastingdienst zal binnenkort het volgende bericht op haar website plaatsen:

Moet bij hoge aanspraken de gehele waarde van de aanspraak in 2013 tot nul zijn verminderd om de 80%-regeling toe te passen?

Ja, de 80%-regeling is alleen van toepassing op het opgenomen bedrag waarmee de aanspraak in 2013 tot nihil wordt verminderd (laatste opname). De Belastingdienst gaat ervan uit dat van een laatste opname deel uitmaakt een eventuele nabetaling van rente over het opgenomen tegoed. De 80%-regeling ziet in dat geval zowel op de opname van het resterende levenslooptegoed als op de nabetaalde rente.SRA.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Cookies accepteren