Thuis in uw branche

Van de voorzitter: Een nieuw begin?!

  • Publicatiedatum: 12-6-2020
Jan Zweekhorst

Aftellen naar een nieuw begin. Met dit positieve perspectief eindigde ik mijn vorige column. Maar kunnen we wel zo positief zijn, nu kranten vol staan met doemscenario’s, met woorden als gevaar, dodental of crisis? Nu onze economie volgens De Nederlandsche Bank met 6,4% krimpt, en de werkloosheid sterk toeneemt tot 7,3%? Nu we daarmee in een coronaklap economisch gezien vijf jaar worden teruggezet?

Persoonlijk geloof ik erin om juist deze nieuwe werkelijkheid te gebruiken om positief te blijven, kansen te zien, om te blijven reflecteren, te leren en te groeien. Wat ik -naast al het negatieve nieuws- om mij heen óók zie, is dat veel ondernemingen en organisaties zich ontzettend snel hebben aangepast binnen de anderhalvemetersamenleving. En dat betekent dat we ons moeten realiseren dat wij met veerkracht situaties kunnen veranderen in de toekomst. En dat wij telkens opnieuw kunnen beginnen, kunnen resetten.  

Vertrouwen

Een graadmeter voor die positiviteit is het vertrouwen in de BV Nederland, gepeild door het CBS. In mei daalde het consumentenvertrouwen niet verder. Ondernemers in onder meer de detailhandel, horeca en IT hebben meer vertrouwen in de toekomst. In vrijwel alle niet-financiële bedrijfstakken is het aantal ondernemers dat denkt over een jaar nog te bestaan gegroeid. Veel ondernemers denken het langer uit te houden, de versoepelingen van de coronamaatregelen spelen daarin een belangrijke rol. Die positieve kentering blijkt ook uit de SRA-Corona-Barometer.

Bevrijding

Beseft u overigens dat het nog maar zo’n 3 maanden geleden is dat de nieuwe werkelijkheid zijn intrede deed en we massaal een omslag maakten? Naar digitaal, virtueel en thuiswerkplek. Nu we wat meer ruimte krijgen, zelfs weer op vakantie lijken te mogen, maken veel bedrijven een fysieke herstart. We resetten 2020 en beginnen -op een andere manier, met nieuwe opties en met andere perspectieven- opnieuw.

Naast veel SRA-kantoren opende ook het SRA-bureau weer de deuren. In het nog nieuw aanvoelende pand in De Meern gaan medewerkers op de aangepaste werk- en vergadervloeren gedeeltelijk terug naar de kantooromgeving. En om de een of andere reden voelt de heringebruikname als een soort bevrijding. We missen het contact met elkaar. Het is allemaal zo veel gemakkelijker als je maar een bureau of trap van elkaar vandaan bent.

Veerkracht

Ik sluit deze week kortom positief af. Met een nieuw begin, waarbij we de ingezette weg binnen de nieuwe werkelijkheid overigens ook voortzetten. Binnen SRA werken we door aan de ontwikkeling van nieuwe, on- en offline producten die de SRA-leden ondersteunen bij het verder op weg helpen van hun klanten. Branche- en sectorgericht. Ook ontwikkelen we nieuwe producten om de kantoren zelf te assisteren, bijvoorbeeld met de nieuwe werkelijkheid als thema. Met de online Kringen Gevolgen coronacrisis bespreken we onder meer de afwikkeling van de noodmaatregelen.

We blijven ons SRA-kompas richten op positiviteit, ontwikkel- en verandervermogen. Koerst u met ons mee?

Wat betekent de uitbraak van het Coronavirus voor uw kantoor en uw klant? In ons uitgebreide Dossier Corona hebben we de belangrijkste informatie helder op een rij gezet.