Thuis in uw branche

Van de voorzitter: overal wordt hard gewerkt

  • Publicatiedatum: 2-4-2020
Jan Zweekhorst

Het was in februari dat patiënt nul in het ziekenhuis belandde. Wat er daarna gebeurde, weet u. Er wordt overal keihard gewerkt om de gevolgen van het coronavirus te bestrijden, de zorg voorop.

Voor ondernemers was afgelopen week een week die in het teken stond van verdere verduidelijking van de steunmaatregelen van de overheid. Ik heb het natuurlijk over de TOGS (het oude noodloket van € 4000), de tijdelijke bijstand voor de zzp’er (TOZO) en de NOW-regeling (tegemoetkoming in de loonkosten). 

Onder druk

Even voor de duidelijkheid. De stukken van de NOW-regeling beslaan 44 pagina’s. Het Belastingplan 2020 ‘slechts’ 25. Er wordt door ambtenaren in een hoog tempo en onder druk veel geproduceerd. Er wordt daar hard gewerkt. Dat mag best gezegd. 

Wie verzint die namen?

En SRA volgt. Een voorbeeld: vorige week vrijdagavond kwam de uitwerking van de regeling TOGS en TOZO (wie verzint die namen?) online. Zaterdag hadden we alles voor de leden in duidelijke taal klaar. Daarop kwam de overheid in de avond met een aanvulling. Meteen weer schakelen. Met trots kijk ik daarnaar. Het is dan fijn om te horen dat kantoren het snelle en goede werk waarderen. 

Wat sceptischer

Toen de coronacrisis uitbrak, hebben we ook meteen de Corona-barometer bedacht. 180 kantoren deden aan de tweede barometer mee. Kantoren zijn wat sceptischer over het vertrouwen in de overheid, omdat de regelingen te lang op zich lieten wachten. Zoals ik al eerder aangaf, is dat natuurlijk niet helemaal terecht. Want de ministeries werken hard en we hebben baat bij werkbare regelingen. 

Waar zitten knelpunten?

Nu de NOW-regeling er is, ben ik benieuwd naar de volgende Corona-barometer. Worden we iets positiever? Ondertussen gaan we in een aantal webinars met kantoren in gesprek over hoe de regelingen in de praktijk uitpakken en waar er eventueel knelpunten zitten. Waar kunnen we nog meer bij helpen?

Patiënt nul

Patiënt nul is trouwens weer genezen thuis. Dat is goed nieuws. Hoe de coronacrisis verder verloopt, moeten we afwachten. U heeft het al vaak gehoord, maar ik sluit er toch mee af: wees voorzichtig en doe het goede. Ik spreek u weer bij de volgende column.

Jan Zweekhorst

Wat betekent de uitbraak van het Coronavirus voor uw kantoor en uw klant? In ons Dossier Corona hebben we de belangrijkste informatie helder op een rij gezet.