Sla menu over
Thuis in uw branche
Publicatiedatum: 12-7-2019

Gepassioneerde denktank houdt iedereen scherp

De werkdruk in de zorg is gigantisch en er staat nieuwe wet- en regelgeving op stapel. De voortdurende wijzigingen zorgen voor veel onduidelijkheid, terwijl zorgverleners al overvolle agenda’s hebben vanwege het runnen van een (groeps)praktijk in combinatie met zorgtaken. Het delen van kennis en praktische adviezen is in deze branche dan ook essentieel.

Branche-expertgroepDe Branche-expertgroep Medisch van SRA komt vijf keer per jaar bijeen om actuele ontwikkelingen, cijfers en ervaringen te bespreken. De groep nodigt ook een externe deskundige uit om specifieke trends toe te lichten en de groepsleden te prikkelen. Dat laatste gebeurt meestal ook anders om. Op de groepsbijeenkomst in april zette topadvocate Anouk Jagt van Rutgers & Posch uiteen wat de zorgsector op juridisch vlak allemaal te wachten staat. En dat is niet mals.

Onderzoek naar winstuitkeringen

Het ministerie van VWS is bezig met een uitgebreid onderzoek naar winstuitkeringen in de zorg. Dit zal naar verwachting leiden tot verzwaarde kwaliteitseisen voor zorginstellingen. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) pleiten intussen voor een open norm om de integriteit en professionaliteit van het bestuur en de bedrijfsvoering in de zorg te verbeteren. Daarmee lijken de toezichthouders voor de muziek uit te lopen, want de resultaten van het VWS-onderzoek zijn nog lang niet bekend. Volgens Jagt kan dit in de praktijk leiden tot wetten en regels die met elkaar botsen. “Voor zorginstellingen dreigt het onwerkbaar te worden en ze worden op kosten gejaagd. Er komen meer administratieve lasten bij, terwijl we daar nu juist van af willen.”

Lees verder in de SRAadviseur

SRAadviseur juni 2019

Benieuwd naar andere artikelen uit de SRAadviseur?

Lees hier de gehele SRAadviseur