Sla menu over
Thuis in uw branche
Publicatiedatum: 3-2-2020

Investeren in mensen is een vak

SRA-BiZ-visierapport '2020 in Zicht'

Het mkb groeit op alle fronten, is de drijvende kracht achter de groei van de economie en Nederlandse ondernemers hebben een positieve omzet- en winstverwachting voor het nieuwe jaar. Wat is nodig om de structurele groei en het innovatievermogen van het mkb op de lange termijn te versterken?

Lidewey van der Sluis

Aan het woord is prof. dr. Lidewey van der Sluis, hoogleraar Talentmanagement aan de Nyenrode Business Universiteit. "Het innovatievermogen is er al, want dat zit in de mensen. Het is een organisatievraagstuk hoe je dat vermogen er vervolgens uitkrijgt. Investeren in mensen is een vak en vraagt om een transitie in managementdenken en -modellen. Een transitie die direct effect heeft op het rendement van je organisatie."

Personeel is en blijft de grootste kostenpost van organisaties: gemiddeld besteden mkb-ondernemers 26% van de omzet aan hun personeel. Het tekort zien mkb-ondernemers als grootste bedreiging voor de toekomst, vooral de mismatch tussen vraag en aanbod. Dus hoe zorg je dat je je medewerkers kunt binden en boeien en dat de organisatie optimaal presteert?

Optimaal renderen

Van der Sluis: "Mensen die op de payroll staan, zijn met innovatievermogen geboren. Als werkgever biedt dit een enorme kans om hen bij te laten dragen aan vernieuwing en verandering van de interne werkprocessen en de externe waardepropositie. Het optimaliseren van werkprocessen doet ertoe, evenals het verbeteren van de employee experience en de drive om het werk met elkaar morgen nog beter te doen dan vandaag. Het is met het oog op investeringen in het innovatievermogen van een organisatie van belang om te weten in welke mensen je als organisatie investeert en hoe je de vermogens van die mensen zo veel mogelijk benut en ontwikkelt. Een bedrijf doet er goed aan om daaromtrent een investeringsagenda op te stellen. In wie gaan we investeren? Welke medewerkers passen bij ons? Een organisatie kan haar geld maar één keer uitgeven."

Lees verder

SRA-BiZ-visierapport '2020 in Zicht'

Benieuwd naar het SRA-BiZ-visierapport '2020 in Zicht'?

Lees hier het gehele SRA-BiZ-rapport