Sla menu over
Thuis in uw branche
Publicatiedatum: 9-12-2020

Sneller schuldenoverzicht Belastingdienst voor bedrijf

SRA behartigt belangen

Fiscaal dienstverleners kunnen per 16 december sneller een actueel schuldenoverzicht opvragen van een onderneming die uitstel van belasting heeft aangevraagd. Dit heeft de Belastingdienst SRA laten weten. SRA had de Belastingdienst gevraagd de schuldenoverzichten voor deze bedrijven eerder beschikbaar te stellen.

Portemonnee euro

Ondernemers en hun accountantskantoren hebben een actueel schuldenoverzicht van de Belastingdienst nodig voor het opmaken van de jaarrekening 2020 en voor het aanvragen van enkele steunmaatregelen. Het zag ernaar uit dat de Belastingdienst die schuldenoverzichten pas in het voorjaar 2021 wilde sturen, omdat per juli van dat jaar de terugbetaling van het uitstel van belasting begint. Veel te laat, aldus SRA. "Ik maakte mij er zorgen om, maar de Belastingdienst heeft het heel goed opgelost, waarvoor dank", aldus SRA-bestuursvoorzitter Jan Zweekhorst.

Twee nieuwe manieren opvragen schuldenoverzicht

Door de coronacrisis maken veel ondernemingen gebruik van uitstel van belastingbetaling. Voor het houden van overzicht en het afsluiten van het boekjaar is er behoefte aan een actueel inzicht in de schuldpositie. Het was al geruime tijd mogelijk om telefonisch een schuldenoverzicht met openstaande bedragen op te vragen bij de Belastingdienst (binnen 10 dagen per post te ontvangen). Daar komen nu voor fiscaal dienstverleners en intermediairs per 16 december 2020 twee nieuwe manieren bij:

  1. Via de bestellijn van de Belastingdienst: 0800 023 01 07, waarbij onder optie 6 per BSN/RSIN een overzicht kan worden aangevraagd. Het is daarbij niet nodig om het hele keuzemenu af te wachten. Zodra ‘Welkom bij de Belastingdienst’ heeft geklonken, kan voor deze optie worden gekozen. Dit nummer is 24 uur per dag en 7 dagen per week bereikbaar.
  2. Wanneer het gaat om schuldenoverzichten voor 5 of meer ondernemingen kan het schuldenoverzicht per e-mail worden aangevraagd via schuldoverzicht_bijzonder_uitstel@belastingdienst.nl. In een bijlage (Excel, spreadsheet) dient het BSN/RSIN en de naam van de ondernemer of onderneming worden vermeld. Er volgt een ontvangstbevestiging. Wanneer de inhoud van het verzoek geen verdere vragen oproept, zullen de overzichten worden verzonden.

Binnen twee dagen opvragen

Een aandachtspunt is dat het bij deze twee bovenstaande nieuwe mogelijkheden niet mogelijk is om te kiezen tussen verzending per post of via een bericht naar de Berichtenbox, zo laat de Belastingdienst weten. Het schuldenoverzicht zal binnen 10 werkdagen altijd naar het bij de Belastingdienst bekende toezendadres van de ondernemer worden gestuurd. Wanneer de ondernemer het schuldenoverzicht binnen 2 werkdagen in de Berichtenbox wil ontvangen, kan gebruik worden gemaakt van het bestellen van het schuldenoverzicht via de BelastingTelefoon of Helpdesk Intermediairs.

Forum Fiscaal Dienstverleners

Berichtgeving over deze mogelijkheden om het schuldenoverzicht op te vragen, zal ook worden opgenomen op het Forum Fiscaal Dienstverleners.