Sla menu over
Thuis in uw branche
Publicatiedatum: 15-12-2020

SRA verzoekt staatssecretaris om uitstel overdrachtsbelasting

Het SRA-bestuur verzoekt staatssecretaris Vijlbrief van Financiën (Fiscaliteit en Belastingdienst) vandaag om de uitvoering wijziging overdrachtsbelasting met 3 maanden uit te stellen. Adviseurs kunnen de werkdruk rond de jaarwisseling reguleren, hun cliënten voorlichten en de notaris informeren, waardoor ook het notariaat de akten tijdig kan laten passeren. Daarnaast verzoekt het bestuur om de overige regelingen met een uiterste datum 31 december 2020 te verschuiven naar 31 januari 2021.

Belastingdienst

Maandag 14 december 2020 heeft de premier het land toegesproken en zijn we in een verdergaande lockdown gekomen. Dat betekent onder meer (punt 7 van de opsomming van de premier) dat we zoveel mogelijk contacten moeten voorkomen en thuiswerken.

Zwaar jaar

Voor financiële dienstverleners is 2020 inmiddels een zwaar jaar. Naast de reguliere werkzaamheden kwam er dit jaar een groot aantal (ingewikkelde) noodmaatregelen voor ondernemingen en ondernemers bij, die na bestudering uitgelegd en toegepast moesten worden op de relaties. Inmiddels zijn accountants en fiscaal/financieel dienstverleners erg druk met de definitieve uitleg en aanvragen van NOW1 en NOW2.

Door de nieuwe strengere lockdown komen accountants en adviseurs verder onder (tijds)druk te staan. Naast bovengenoemde reguliere en extra werkzaamheden komt daar per 1 januari 2021 ook de nieuwe wetgeving bij die op dat moment in werking treedt.

Moeilijk uitvoerbaar

Sommige van die maatregelen worden door de lockdown erg moeilijk uitvoerbaar. Daarbij kijken we met name naar de wijzigingen overdrachtsbelasting. De stijging naar 8% voor bedrijfsonroerende zaken, al dan niet in combinatie met de verwachte wetgeving excessief lenen, geeft aanleiding voor overdracht van de bedrijfsonroerende zaken. Vanwege de lockdown, meer specifiek punt 7 van premier Rutte, wordt dit in de uitvoering echter zeer lastig. Om deze reden verzoeken wij een eenmalig uitstel van 3 maanden voor deze wijziging.

Daarnaast denken wij, indachtig de uitstel van betalingsregeling, om een soepele regeling voor aangiften en betalingen rond 31 december 2020. Daarbij is het wellicht mogelijk om alles met uiterste datum 31 december 2020 te verschuiven naar 31 januari 2021.


Lees de SRA-brief over het verzoek uitstel overdrachtsbelasting