Sla menu over
Thuis in uw branche
Publicatiedatum: 19-5-2020

Van de voorzitter: wat gaat het nieuwe steunpakket brengen?

Als we dit schrijven, zijn we in afwachting van het nieuwe steunpakket dat woensdag 19 mei bekend wordt gemaakt. De eerste schaduwen werpen zich vooruit. Verlengde bijstand voor de zzp'er in de Tozo-regeling, maar dan wel met een partnertoets, de ontslagboete die verdwijnt in ruil voor meer zeggenschap van de vakbonden en meer compensatie voor vaste lasten van bedrijven.

Jan Zweekhorst

Meer maatwerk

Verder komt er in het tweede steunpakket wellicht meer maatwerk voor bijvoorbeeld horecabedrijven als het gaat om de loonkostensubsidieregeling NOW. Horecabedrijven mogen naar alle waarschijnlijkheid als referentiepunt voor de lonen maart in plaats van januari nemen. Daarmee zullen veel horecaondernemers blij zijn. De afgelopen weken zagen we horecaondernemers die net waren begonnen, daarom in januari nog niemand op de loonlijst hadden staan en dus niet in aanmerking komen voor de NOW.

Hoe houd ik mijn business?

Intussen denken veel ondernemers na over de nabije toekomst. Kan ik open en wat is daarvoor nodig in de anderhalvemetersamenleving? Wat is nodig om mijn business te behouden, moet ik ook inzetten op andere activiteiten? Ook de politiek is sinds deze week weer langzaam terug naar het (nieuwe) normaal. Naast corona wordt er weer gesproken over andere dingen. Zelfs het vragenuurtje in de Tweede Kamer is hervat. De laatste keer was 10 maart.

Ondanks smeekbedes

Dinsdag 19 mei de persconferentie van premier Rutte. Wat wordt er versoepeld en wat niet? Houdt het kabinet vast aan de eerder uitgestippelde 'routekaart'? De verwachting is dat, ondanks smeekbedes van allerlei brancheorganisaties en bedrijven, de versoepeling op 1 juni gewoon de volgende fase ingaat (2e Pinksterdag). Sportscholen wel of niet per 1 juni in plaats van 1 september open? Sommige sportscholen wachten het niet meer af, zetten de sporttoestellen op afstand buiten en gaan weer aan de slag.

Wie niet waagt, die niet wint

Ook SRA-collega's werken aan een terugkeer naar kantoor. Met bewondering kijk ik naar het enthousiasme waarmee nieuwe zaken en projecten worden opgepakt. Soms met succes, soms met minder succes. Wie niet waagt, die niet wint, zou ik zo zeggen. Deze week hadden we de primeur van een inloopspreekuur op ZOOM. Verrassende vragen van leden en ook een leuke interactie. Ik verheug me alweer op het volgende spreekuur van maandag 25 mei.

We staan in de startblokken

Hoewel corona het nieuws voorlopig wel blijft domineren, pakken wij ook door op andere dossiers, zoals die van de accountantswetgeving, de doorontwikkeling horizontaal toezicht en wat andere zaken. Maar nu eerst het tweede steunpakket. Samen met vaktechniek en communicatie staan we in de startblokken. ''Wij weten tenminste wat we met Hemelvaart gaan doen'', zo merkte een SRA-medewerkster terecht op.

Wat betekent de uitbraak van het Coronavirus voor uw kantoor en uw klant? In ons uitgebreide Dossier Corona hebben we de belangrijkste informatie helder op een rij gezet.