Thuis in uw branche

Aangiftetraject IB en VpB 2012 via SBR: geen paniek

  • Publicatiedatum: 14-12-2012

SRA krijgt de laatste weken steeds meer signalen van kantoren dat zij zich zorgen maken over de verplichtstelling van SBR per 1 januari 2013 voor de aangiften IB en VpB 2012. Met name het feit dat veel softwarepakketten nog niet gereed zijn, schept onrust. SRA neemt de zorgen van de kantoren graag weg: voor de aangiftes 2011 en eerder kunt u gewoon het BAPI-kanaal gebruiken, en dat geldt ook voor de uitstelregeling voor de aangiftes 2012. Kantoren kunnen in ieder geval in de eerste maanden van 2013 de noodzakelijke maatregelen implementeren.

SRA heeft al in augustus 2012 het initiatief genomen om samen met het managementteam van de Belastingdienst naar de verwachte invoeringsproblematiek van SBR te kijken. Samen met de NOAB is een invoeringstraject besproken, dat geleid heeft tot respijt voor de kantoren. Dat betekent concreet dat kantoren:

  • het aangiftetraject IB en VpB 2011 (of eerder) via het BAPI-kanaal kunnen inzenden
  • de uitstelregeling voor de aangiftes 2012 voor IB en VpB kunnen aanvragen via het BAPI-kanaal; terugkoppeling vindt plaats met CD-rom
  • voor de Aanslagen 2012 beide kanalen kunnen gebruiken: EKA via BAPI en SBA (Service Bericht Aanslagen) via SBR 
  • de aangiftes 2012 voor IB en VpB wel moeten insturen via SBR; eerste peilmoment is 1 september 2013.

Ondanks de tijdwinst voor de kantoren om hun kantoororganisatie SBR-proof te maken, benadrukken we nogmaals het belang om het migratieproces rond SBR (implementatie juiste PKI servicecertificaat én software) zo snel mogelijk te starten. De Belastingdienst stelt dat kantoren uiterlijk 1 maart 2013 SBR-proof moet zijn.

Voor meer informatie verwijzen we naar de SBR Whitepaper op de website van SRA, de publicaties van de Belastingdienst en www.sbr-nl.nl

SRA.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Cookies accepteren