Thuis in uw branche

Aantal erfenissen met schulden neemt toe

  • Auteur: Redactie
  • Bron: Netwerk Notarissen
  • Publicatiedatum: 7-9-2012

Netwerk Notarissen meldt dat er opnieuw kamervragen zijn gesteld over het erven van schulden waardoor erfgenamen zelf in de financiële problemen komen. Ook uit onderzoek blijkt dat door de aanhoudende crisis het aantal negatieve erfenissen toeneemt. Hierdoor worden erfenissen vaker door erfgenamen verworpen of slechts onder voorwaarden aanvaard. In 2011 is het aantal aanvaardingen onder voorwaarden met ruim 10% toegenomen.

Onderzoek naar oplossing

Op dit moment onderzoeken Netwerk Notarissen en de Radboud Universiteit te Nijmegen hoe de wet op eenvoudige wijze kan worden veranderd om erfgenamen tegen schulden van de overledene te beschermen. De resultaten van het onderzoek worden begin oktober verwacht. "In Zweden en Denemarken zien we dat automatische bescherming van erfgenamen mogelijk is. In dat wetssysteem worden erfgenamen niet belast met de schulden van de erfenis. Eerst worden de schulden betaald voordat erfgenamen iets erven", zegt Lucienne van der Geld, juridisch directeur en docent relatierecht aan de Radboud Universiteit.

Schrijnende situatie

Onlangs kwam er weer een schrijnende situatie in de media; een 23-jarige studente erfde een belastingschuld van haar moeder (Telegraaf 21 augustus 2012). Reden voor Tweedekamerlid Pieter Omtzigt om vragen aan de minister van Justitie te stellen. Hij vraagt onder meer of het mogelijk is dat door het opruimen van de inboedel van de overledene en het deblokkeren van een bankrekening een erfgenaam aansprakelijk wordt voor de schulden van een overledene. "De wet zegt dat je door je als erfgenaam te gedragen een erfenis aanvaardt. De rechter zegt dat het leeghalen van het huis van de overledene en vervolgens een beslissing nemen wat er met de inboedel gebeurt, het aanvaarden van een erfenis inhoudt", aldus Lucienne van der Geld. "Ook pinnen van de bankrekening van de overledene of de rekening deblokkeren wordt gezien als een erfenis aanvaarden".

Aanvaarden

Een erfgenaam kan een erfenis aanvaarden, onder voorwaarden aanvaarden of verwerpen. Als een erfgenaam een erfenis aanvaard dan is hij ook met zijn eigen vermogen aansprakelijk voor schulden uit de erfenis. Het aanvaarden onder voorwaarden gebeurt bij de rechtbank en kost € 114. Veel erfgenamen weten niet dat zij de mogelijkheid hebben onder voorwaarden de erfenis te aanvaarden. Als je beneficiair aanvaardt mag je niet aan de erfenis komen zolang niet alle schulden van de overledene zijn betaald. Van der Geld: "Een erfgenaam loopt dan wel het risico dat antieke zaken die al lang in de familie zijn verkocht worden om schulden te betalen."

 

SRA.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Cookies accepteren