Thuis in uw branche

Adviseren van bedrijven in zwaar weer

Eerder verschenen in ons ledenmagazine SRAadviseur

  • Publicatiedatum: 19-8-2021
Gert Romme
Gert Romme

Tal van ondernemers bevinden zich in een vliegende storm. Is een schipbreuk onvermijdelijk? Adviseurs die vanuit verschillende windrichtingen het overzicht bewaren, kunnen helpen een ramp te voorkomen. Tijdens de SRA-Branche- en advieskring Adviseren van bedrijven in zwaar weer, die eerder dit jaar plaatsvond, kregen zij gereedschappen aangereikt om het schip op een onstuimige zee op koers te houden.

Regelmatig ziet Gert Romme, directeur van Gremio Vitalis, dat ondernemers wachten met het nemen van ingrijpende maatregelen tot de storm in alle hevigheid losbarst. Afwachten in de hoop dat de wind gaat liggen en het tij keert, is een strategie die zelden vruchten afwerpt, blijkt uit zijn dagelijkse praktijk. “Wij verzorgen onder andere strategische, financiële en bedrijfskundige opleidingen en merken dat veel bedrijven aarzelen hun koers tijdig te verleggen.” Kijk ook kritisch naar de structuur van het bedrijf, adviseert Romme, want onderhoud moet je plegen als het mooi weer is.

Bekijk ook de Branchesignalering Ondernemen in zwaar weer en de toepassing van de WHOA.

Alternatieven

Nietsdoen is een van de vier scenario’s die Romme tijdens de branche- en advieskring ‘Adviseren van bedrijven in zwaar weer’ behandelde. “Helaas kiezen veel ondernemers voor deze optie. Zij wachten af en hopen op betere tijden, terwijl er alternatieven zijn. Vernieuw bijvoorbeeld bestaande producten en diensten, versterk je concurrentiepositie, probeer je te onderscheiden. Lukt dat niet, dan is het verstandig om tijdig nog rigoureuzer in te grijpen.”

Lees verder in de SRAadviseur

SRAadviseur augustus 2021

Benieuwd naar andere artikelen uit de SRAadviseur?

Lees hier de gehele SRAadviseur