Thuis in uw branche

Bijdragen aan de vorming van de accountant en de kwaliteit van het vak

Eerder verschenen in ons ledenmagazine SRAadviseur

  • Publicatiedatum: 1-2-2022
Ronald Tulen en Denyse Davelaar
Ronald Tulen en Denyse Davelaar

Accountants in opleiding zijn de toekomst van het vak. Hun eerste ervaringen in de praktijk zijn dus niet alleen vormend voor hen, maar ook bepalend voor de kwaliteit van het accountantsberoep. Als beoordelaar van het SRA-Stagebureau heb je hierin een interessante rol, weten Denyse Davelaar en Ronald Tulen uit ervaring. Wat maakt beoordelaar zijn zo boeiend? Wat houdt het in en wat brengt het je?

De praktijkopleiding: bijna iedereen kan zich die periode nog wel herinneren. De eerste meters in het werkveld maken nu eenmaal indruk. Die indruk kan maar beter goed zijn, stelt Denyse Davelaar (RA), Director audit & assurance en extern accountant bij CROP accountants & adviseurs. Hoe beter en leuker het praktijkopleidingstraject, hoe groter de motivatie om te leren en te groeien en hoe sterker de binding met het vak. Als beoordelaar heb je in dit opzicht ook een vinger in de pap, benadrukt ze. "Je kunt een trainee uitdagen, een stapje extra laten zetten en op een andere manier naar het vak laten kijken. Het motiveert en stimuleert als je inhoudelijk met elkaar kunt discussiëren, waarbij het ook best een beetje mag schuren. Daar leren we allemaal van."

Heeft u interesse om beoordelaar te worden? Geef uw gegevens door via het aanmeldformulier en we nemen spoedig contact met u op!

Continu in ontwikkeling

Davelaar is in 2007, ongeveer een jaar na het behalen van haar titel, gestart als beoordelaar van het SRA-Stagebureau. "Ik heb mijn eigen praktijkopleiding dankzij de stevige begeleiding ervaren als leuk en vormend, vol waardevolle reflectiemomenten. Het heeft echt iets toegevoegd en dat gun ik andere trainees ook. Ik hoop dat zij hun kennis en ervaringen daardoor ook weer willen delen, zodat het vak van accountant continu in ontwikkeling blijft."

Ook Ronald Tulen (AA), partner bij Smink Kok Lentink, gaat de toekomst van het vak aan het hart. Hij was van 2003 tot 2006 al lid van het SRA-Stagebureau, vertrok omdat hij voor zichzelf begon, maar is nu naast referaatbegeleider opnieuw beoordelaar. En met plezier. "Ik vind het mooi om invloed te hebben op de kwaliteit van de instroom in het vak. Je kunt trainees vormen door kritisch te zijn. Op de stukken die ze inleveren, op de ontwikkeling die ze laten zien, maar ook op de praktijkbegeleiders. Die zijn in mijn ogen soms te makkelijk en dat helpt de trainee niet. Vaak is dat overigens geen onwil, maar het is goed om er samen scherp op te zijn."

Lees verder in de SRAadviseur

SRAadviseur december 2021

Benieuwd naar andere artikelen uit de SRAadviseur?

Lees hier de gehele SRAadviseur