Thuis in uw branche

De accountant is als klankbord onmisbaar bij zorginnovatie

  • Publicatiedatum: 4-2-2019

De behoefte aan meer vernieuwend denken en handelen in de gezondheidszorg is groter dan ooit. Toch schiet de branche op dit punt nog ernstig tekort, vindt Marleen Jansen, sectorspecialist bij de Rabobank.

Marleen JansenOp de SRA-Branche- en Advieskring besprak ze onlangs de belangrijkste innovatiethema’s in de zorg, welke zorgaanbieders zich straks de winnaars mogen noemen en welke rol de accountant hierin kan spelen.

Innoveren

De zorg in Nederland behoort tot de internationale top en met in de eerste lijn – onder meer huisarts, tandarts en fysiotherapeut – het zorgsegment met de meeste groei, over het algemeen goede financiële resultaten. Tel daarbij op dat de regeldruk en werkdruk bovengemiddeld hoog zijn en je begrijpt waarom veel zorgaanbieders niet staan te trappelen om te innoveren.

Tijd en personeel zijn schaars en de inkomens van vooral huisarts en tandarts zijn goed. Maatschappelijke, medische en technologische ontwikkelingen maken een verdere transitie echter onmisbaar, vertelt Jansen. "In 2030 zal het zorglandschap er heel anders uitzien. Een patiënt kan met behulp van technologie, zoals apps, zelf een deel van de diagnose stellen en zorgaanbieders kunnen op afstand monitoren. Zo experimenteert zorgorganisatie Sensire in de Achterhoek met hartzorg op afstand via Skype. Dit geeft patiënten rust en ze hoeven ook minder vaak naar het ziekenhuis. Dit soort ontwikkelingen is niet te stoppen en daarom is er in de zorg een andere manier van denken nodig."

Nieuwe netwerken

In grote lijnen schuift de gezondheidszorg in ons land op van standaard naar persoonlijke zorg en van aanbod- naar vraaggedreven zorg. "We gaan naar nieuwe regionale netwerken waarin burgers centraal staan", vervolgt Jansen.

Lees verder in de SRAadviseur

SRAadviseur december 2018

Benieuwd naar andere artikelen uit de SRAadviseur?

Lees hier de gehele SRAadviseur