Thuis in uw branche

'De man van de menselijke maat'

Eerder verschenen in ons ledenmagazine SRAadviseur

  • Publicatiedatum: 19-1-2022
Paul Gorissen
Paul Gorissen

Paul Gorissen, lang relatiebeheerder Horizontaal toezicht van de Belastingdienst voor SRA, en onze geliefde voorzitter Jan Zweekhorst, die helaas in 2021 kwam te overlijden, leerden elkaar in 2006 kennen. Nu, na een jarenlange intensieve samenwerking, zegt Paul over Jan: ''Jan verdient een standbeeld als mister HT.'' Over de menselijke maat die weer terug moest en jurkjes van de dansmariekes.

Met een onvermoeibare, haast tomeloze inzet, waren Jan en Paul de kartrekkers van horizontaal toezicht. "Hoe leerde ik Jan kennen? Destijds hield Jan een presentatie, op de voor hem bekende manier, voor zo’n honderd managers en teamleiders van de Belastingdienst. Het ging om een lijst van irritatiepunten die SRA onder zijn kantoren had uitgevraagd. Dat leverde een geanimeerd gesprek op, want ja, de advieswereld die komt vertellen wat de Belastingdienst allemaal fout doet, dat is nogal wat.''

Met gevoel voor understatement

Als je voor het eerst met Jan werd 'geconfronteerd', was Jan iemand met een duidelijke mening, zegt Paul met gevoel voor understatement. Een duidelijke mening, maar ook de man van de menselijke maat. "Jan moest altijd denken aan de woorden van een collega van de Belastingdienst. Die vertelde dat hij het moeilijk vond een correctie op te leggen waarvan hij wist dat die correctie tot gevolg had dat de vrijwillige dansmariekes weer langer in oude jurkjes moesten rondlopen. Op dat verhaal kwam Jan vaak terug als pleitbezorger voor de menselijke maat. Zo moest volgens Jan de menselijke maat tussen de Belastingdienst en de fiscaal dienstverleners weer terugkomen. Het heeft geen zin dat beide partijen zich in de loopgraven ingraven en er niet meer uitkomen."

Lees verder in de SRAadviseur

SRAadviseur december 2021

Benieuwd naar andere artikelen uit de SRAadviseur?

Lees hier de gehele SRAadviseur