Thuis in uw branche

De menselijke maat keert terug met Horizontaal toezicht

  • Publicatiedatum: 18-12-2017

De Belastingdienst en SRA houden op 12 januari 2018 een speciale dag over Horizontaal Toezicht (HT) voor het HBO op Fontys Hogescholen. Tijdens deze dag krijgen derdejaars studenten een introductie in Horizontaal Toezicht.

De introductiedag begint in de ochtend met een college. Daarna is er de mogelijkheid om met medewerkers van de Belastingdienst over het onderwerp te sparren. De dag wordt afgesloten met een debat over Horizontaal Toezicht.

Eerdere samenwerking

Jan ZweekhorstDe samenwerking komt niet uit de lucht vallen. Sinds 6 jaar organiseert Avans Hogescholen een soortgelijke dag. SRA-bestuurslid Jan Zweekhorst is hier vanaf het begin bij betrokken geweest.

''Studenten in deze fase van hun studie lopen stage bij de Belastingdienst, BelastingTelefoon of helpen bij aangiftes. Ze maken mee dat de samenwerking tussen de Belastingdienst en klanten vaak star verloopt. Met HT zien ze hoe de menselijke maat terugkeert. Daar is behoefte aan.''

Daarnaast vindt Zweekhorst het niet meer dan logisch dat al op het HBO aandacht is voor het onderwerp. ''Vanuit SRA vinden we dat je HT zou moeten inbouwen in een totaal kwaliteitssysteem. Dan moet je ook iets aan de opleiding doen.''

Groeiend enthousiasme

Tijdens eerder gevoerde debatten op Avans Hogescholen proefde het SRA-bestuurslid eerst enige scepsis bij studenten. 'De adviseur wordt het verlengstuk van de Belastingdienst' of 'HT kan niet werken'. Als de aantallen te groot worden, kan de Belastingdienst het niet meer aan’ zijn stellingen die geregeld terugkeren. 

Maar de studenten die deze stellingen te berde brengen, halen ze net zo snel zelf weer onderuit, zo is de ervaring van Zweekhorst. Hij ziet het enthousiasme over HT binnen 1 trimester groeien. ''Je begint met niks, maar na 6 à 7 weken zeggen ze allemaal hoe geweldig HT is.'' Inmiddels is het een vast onderdeel van de opleiding. Dat is belangrijk voor hem: ''We willen dat studenten die van school af komen, weten wat HT is.''

Andere opleidingen

Naast Avans Hogescholen en Fontys hebben ook andere HBO-opleidingen interesse om aandacht te besteden aan HT. In het onderwijsprogramma Tax Assurance (en voorheenopleiding Register Tax Assurance Provider) op Nijenrode is HT al een vast onderdeel evenals bijvoorbeeld op de Tilburg University.

Meer informatie

SRA.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Cookies accepteren