Thuis in uw branche

Een krappe twee maanden…

Column van Diana Clement, bestuurslid van SRA

  • Publicatiedatum: 3-2-2021
Diana Clement

Ik val maar gelijk met de deur in huis: de tijd begint nu echt te dringen. Nog een krappe twee maanden en dan sluit de eerste fase van de nieuwe PE-regeling, namelijk op 31 maart 2021. Heeft u de stappen van het PE-model nog helder voor ogen? Ik adviseer u om dit model er steeds weer even bij te pakken.

Stap 2: leerdoelen

De vorige keer stond ik met u stil bij Stap 1: beschrijf uw werkzaamheden. Ervan uitgaande dat u dit voor uzelf nu helder heeft, door naar het volgende. Want Stap 2, het formuleren van uw persoonlijke leerdoelen, is namelijk geen sinecure. Uw eigen leerdoelen staan centraal in het gehele traject. Alles omtrent uw PE-portfolio is hier eigenlijk op gebaseerd.

Even terug in de tijd

Essentieel dus, dat u hier goed over nadenkt. Mijn tip: ga eens na wat u in de afgelopen jaren aan cursussen en trainingen heeft gevolgd en waarom u daarvoor destijds heeft gekozen. Wat wilde u leren, wat wilde u bereiken? Schortte het aan kennis, wilde u zich verdiepen, vond u het persoonlijk een interessant thema? Misschien wilde uw werkgever wel dat u zich ging specialiseren? Ik ga ervan uit dat u bij het behalen van die punten daar van tevoren over had nagedacht. En stel dan ook vast wat u daar dan eigenlijk van geleerd hebt. Dan kom je al snel op het terrein van je leerdoelen.

Denk ook aan soft skills

En vergeet ook niet de soft skills. Daarbij moet u wel even dicht bij uzelf gaan kijken, houd uzelf eens een spiegel voor. Wat heb ik nodig, waar kan ik mezelf in ontwikkelen, tegen welke persoonlijke dilemma’s loop ik in mijn werk aan? Hierbij kunt u natuurlijk gelijk denken aan de meer ‘softe’ trainingen zoals coachingstrajecten, persoonlijk leiderschap of mindfulness. Maar er zijn ook praktische trainingen, bijvoorbeeld leidinggeven op afstand of timemanagement.

Inzicht van een ander

Wat daarbij ook kan helpen, is om hier eens met een collega over te bomen. Dat is in coronatijd natuurlijk niet zo eenvoudig als eerst, een gezamenlijk rondje tijdens de lunch is er voor velen niet bij op het moment, maar ook de telefoon, Teams of Zoom is geduldig. Even een kwartiertje langer blijven hangen na een overleg. U zult er verbaasd over staan hoe een ander naar u kijkt.

Tijd te kort?

En ik begrijp het hoor, dat u als vennoot, PE-plichtige, kantoormanager en portefeuillehouder van de grote klanten van uw eigen kantoor denkt: wannéér moet ik dit allemaal doen? Toch zult u eraan moeten geloven. Maak daarom dankbaar gebruik van alles wat SRA voor u heeft ontwikkeld, zoals de Praktijkhandreiking PE, de animaties en de PE-tool MYPE. Het staat allemaal overzichtelijk in het Dossier PE. Daarmee bespaart u uzelf een heleboel tijd en heeft u het, trust me, zo op de rit.

Diana Clement
Bestuurslid SRA

Maandelijks staat Diana Clement AA RA en bestuurslid van SRA stil bij de nieuwe PE-regeling voor de mkb-accountant en het mkb-accountantskantoor en de stappen die gezet moeten worden: door wie, waarom en wanneer. Alles over de PE-regeling en wat SRA hierin betekent, staat in het Dossier NVPE.