Thuis in uw branche

'Een organisatie moet bloeien en bruisen'

Hoogleraar Van der Sluis op de SRA-Dag 2019

  • Publicatiedatum: 29-11-2019

Hoe gaat een organisatie bloeien en bruisen? De Egyptische piramides staan na eeuwen nog fier overeind, maar de pyramidestructuur – topdown besturen – in een organisatie brokkelt in snel tempo af. "Een managementmodel volgens de piramidestructuur is niet meer van deze tijd, maar hoe moeten we dan wel het werk organiseren?"

Lidewey van der SluisMet vaart en verve vertelt Lidewey van der Sluis, hoogleraar Strategisch Talentmanagement van de Nyenrode Business Universiteit, over de sense of urgency om te veranderen. “Mensen weten wel dat er een andere tijd is aangebroken, maar vragen zich af hoe het dan verder moet. Die vraag gaan we bespreken en die ga ik zo mogelijk beantwoorden aan de hand van nieuwe kennis en inzichten. Stapsgewijs.” Van der Sluis is spreker op de algemene ledenvergadering van SRA op 12 december.

Oude denken stoot af

De eerste stap is de ontwikkeling van functioneel naar relationeel leidinggeven. “Mensen werken steeds meer met elkaar samen in plaats van voor elkaar.” De andere stap is het besef dat iedereen binnen de organisatie er toe doet. “Het uitgangspunt is steeds meer dat iedereen de organisatie vertegenwoordigt, niet alleen het bestuur. Het oude denken is dat er een directie is en dat andere medewerkers voor de directie werken. Dat denkbeeld stoot af en creëert een wij-zij-cultuur. En zo’n cultuur is geen sterke cultuur.” Van der Sluis heeft hier zicht op en weet ook welke cruciale factoren bijdragen tot het succes van een organisatie. Daar vertelt ze op de ledenvergadering meer over.

Lees verder in de SRAadviseur

SRAadviseur november 2019

Benieuwd naar andere artikelen uit de SRAadviseur?

Lees hier de gehele SRAadviseur