Thuis in uw branche

Effectieve interventies voor een kwaliteitsgerichte cultuur

Eerder verschenen in ons ledenmagazine SRAadviseur

  • Publicatiedatum: 31-8-2021
Grafiek Kwaliteitsgerichte cultuur

Culture eats strategy for breakfast. Met deze gevleugelde uitspraak geeft management- & verander-autoriteit Peter Drücker aan dat cultuur een niet te onderschatten factor is in organisaties. Hoe gedegen een (kwaliteitsgerichte) strategie ook is, als de organisatiecultuur niet als serieus thema op de agenda staat, heeft de implementatie of uitvoering ervan geen schijn van kans. Hoe krijg je de organisatie/cultuur daadwerkelijk in beweging?

Hoe creëer je binnen de organisatie een cultuur, die gedrag stimuleert dat de kwaliteit van het werk ondersteunt en versterkt? Falko Stengs heeft zich als afstudeerder bij SRA beziggehouden met het zoeken naar antwoorden op de vraag welke interventies in de organisatie van een accountantskantoor impact hebben op kwaliteitsgerichte cultuur. Hij gebruikte daarvoor onder meer de resultaten uit de SRA-Cultuurscan.

Opvallend is dat SRA-kantoren die in een eerder stadium aandacht besteedden aan 'cultuur', beter scoren dan de kantoren die recentelijk zijn gestart. Ook uit literatuuronderzoek blijkt dat 'tijd' een essentiële factor is als het gaat om het verwezenlijken van een cultuurverandering.

Integrale aanpak

Niet alleen de tijd zal het leren. Vaak is ingrijpen in de organisatie noodzakelijk. “Uit het veldonderzoek blijkt dat meerdere interventies en combinaties van interventies mogelijk zijn om een kwaliteitsgerichte cultuur dan wel cultuurverandering te realiseren”, vertelt Stengs. “Daarbij is de samenhang van de interventies die tezamen de integrale aanpak vormen, essentieel. Ook blijkt dat wat bij het ene kantoor effectief is, bij een ander kantoor niet effectief hoeft te zijn. Elke organisatie heeft immers een eigen identiteit.”

Lees verder in de SRAadviseur

SRAadviseur augustus 2021

Benieuwd naar andere artikelen uit de SRAadviseur?

Lees hier de gehele SRAadviseur