Thuis in uw branche

Fiscaal vriendelijk vermogen overdragen naar volgende generatie

Eerder verschenen in ons ledenmagazine SRAadviseur

  • Publicatiedatum: 30-8-2021
Schenken erven

Bij schenken en erven kun je terugvallen op de standaard wettelijke verdeling, maar het kan passender voor uw klant. Dit is de kern van de cursus, waarin deelnemers leren hoe ze hun klanten kunnen begeleiden naar een zo voordelig mogelijke estate planning.

Het onderwerp erven en testament: mensen willen er vaak liever niet over nadenken, maar het geeft wel rust als het eenmaal goed is geregeld. In Nederland is de wetgeving nu zo dat ondernemers eigenlijk niet zonder testament kunnen, weet Diana Dutilh, eigenaar van financieel en fiscaal advieskantoor &Dutilh.

Diana Dutilh“In bijna alle gevallen is het aantrekkelijk om de overdracht van vermogen, zowel tijdens leven als bij overlijden, zelf te regelen. Als vertrouwd adviseur van de ondernemer heeft de accountant hiervoor de ideale positie. Hij of zij weet wat er speelt en wat er nodig is, zakelijk en privé. Reken maar dat klanten ontzettend blij zijn als hun estate planning goed is geregeld.”

Houvast

De schenk- en erfbelasting is gebaseerd op progressieve tarieven. Hoe meer je erft of schenkt en hoe lager de graad van verwantschap met de ontvanger, hoe hoger de tarieven zijn. Het is daarom fiscaal slimmer om in etappes te schenken ‘met de warme hand’. Maar wat wil uw klant nu echt met zijn vermogen? Waar moet u in dit kader alert op zijn bij bijvoorbeeld samengestelde gezinnen of gebrouilleerde families? Dit komt in de cursus uitgebreid aan bod, verzekert Dutilh.

Lees verder in de SRAadviseur

SRAadviseur augustus 2021

Benieuwd naar andere artikelen uit de SRAadviseur?

Lees hier de gehele SRAadviseur