Thuis in uw branche

Hoe voorkomt u verzuim door werkstress?

  • Publicatiedatum: 22-1-2024
Stress

De arbeidsmarkt blijft krap en de werkdruk en het verzuim nemen in veel bedrijven toe. Dat terwijl u uw medewerkers juist hard nodig heeft om het bedrijf draaiende te houden. Focus op werkplezier en de juiste balans voor medewerkers, kunnen verzuim in uw bedrijf voorkomen. Benieuwd hoe u dat doet? ArboNed geeft u tips en handvatten.

Juiste balans

Het werk stelt bepaalde eisen die medewerkers energie kunnen kosten, bijvoorbeeld een structureel hoge werkdruk. Maar zij kunnen ook energie van hun werk krijgen, bijvoorbeeld door steun van collega’s of leidinggevenden. Het is belangrijk om er als ondernemer voor te zorgen dat zaken die stress veroorzaken en zaken die energie geven voor uw medewerkers in balans zijn.

Meer werkplezier

Herkent u signalen van werkstress in uw bedrijf? Ga dan het gesprek aan en kijk hoe u er samen voor kan zorgen dat uw medewerkers meer plezier in het werk krijgen. Bijvoorbeeld door ze meer regelmogelijkheden te geven om hun werk aan te passen. Maar ook door uw waardering uit te spreken en uw medewerkers het gevoel te geven echt onderdeel uit maken van het bedrijf.

Praktische oplossingen

ArboNed helpt u graag met het voorkomen van verzuim door werkstress op een manier die bij uw bedrijf past. Doet u het zelf met hulp van onze (online) hulpmiddelen? Besteedt u liever alles uit? Of kiest u voor een middenweg?

  • Zelf doen: Gebruik deze praktische tips of gids om signalen van werkstress bespreekbaar te maken en samen met uw medewerkers tot een oplossing te komen.
  • Laten doen: Ervaart uw medewerker stress en/of psychische klachten? Neem dit dan serieus en schakel een bedrijfsmaatschappelijke werker of psycholoog van ArboNed in. Zij kunnen uw medewerker coachen en samenwerken aan een betere balans. 

Nog meer tips en handvaten

Bent u op zoek naar nog meer tips en handvaten om verzuim door werkstress te voorkomen? U vindt ze op de themapagina van ArboNed.