Thuis in uw branche

Hoe ziet het schaakbord er na corona uit?

Eerder verschenen in ons ledenmagazine SRAadviseur

  • Publicatiedatum: 23-12-2020
Peter Niesink

De automotivebranche laat door corona een divers beeld zien. De nieuwverkoop zit in het slop, terwijl onderhoud, reparaties en de verkoop van gebruikte auto’s redelijk doorlopen. De stukken op het schaakbord zullen na corona weer anders geplaatst worden. Welke bedrijven moeten welke stappen zetten om een goed bestaan te hebben?

Peter Niesink, directeur van de BOVAG, vertelde erover in de online SRA-Branche-expertgroep Automotive.

Hoe staat de branche er voor?

Hoe staat de branche er nu voor? De BOVAG heeft vanaf de eerste week van de uitbraak een coronamonitor bijgehouden. Daarnaast heeft de BOVAG al lange tijd elk kwartaal de Branche Barometer, die de situatie bij de merkdealers in kaart brengt. Uit de gegevens van de meest recente Branche Barometer blijkt dat de dealers over het eerste halfjaar van 2020 een negatief resultaat (gemiddeld € 27.292) hebben laten zien. De loonkostensubsidie NOW meegerekend, toonden de dealers een bescheiden plus van 0,28% (gemiddeld € 14.767 per vestiging). Het zijn de dealers en autoverhuurders die het meest de NOW 1.0 en 2.0 hebben aangevraagd.

Betere cijfers universeel bedrijf

Het beeld van de universele garages is anders. In de coronamonitor meldt 43% van de bedrijven een om- zetverlies van gemiddeld 24%. De overige bedrijven hebben gelijkblijvende omzet of zelfs een plusje (rond de 9%). De meeste universele bedrijven hebben destijds NOW 1.0 aangevraagd, maar niet de NOW 2.0. “Dat komt omdat de vraag naar occasions door corona enorm groeide. Mensen wilden niet meer met het openbaar vervoer reizen. Daarnaast is reparatie en onderhoud van auto’s al die tijd redelijk goed doorgelopen. Men had nog steeds de werkplaats vol”, verklaart Niesink.

Lees verder in de SRAadviseur

SRAadviseur november 2020

Benieuwd naar andere artikelen uit de SRAadviseur?

Lees hier de gehele SRAadviseur