Thuis in uw branche

'In de toeristische sector moet je vitaal blijven'

Ledenmagazine SRAadviseur

  • Publicatiedatum: 6-3-2020
Hotel

Wil je ondernemen samen met je omgeving of maak je van het bedrijf een onneembare vesting? Deze vraag stelt Merlijn Pietersma, senior adviseur bij ZKA Strategy, regelmatig als hij met recreatiebedrijven en overheden strategische toekomstplannen maakt. “Daarmee raken we de kern van creatieve processen waarmee de toeristische sector op dit moment te maken heeft.”

Pietersma vertelt erover in de SRA-Branche- en advieskring ‘Toeristische sector: staan alle seinen op groen?’ van november jongstleden. Toerisme in Nederland bloeit. Buitenlandse toeristen bezoeken massaal de bollenvelden, de bekende musea en andere ‘hotspots’. Naar verwachting worden er over tien jaar elke nacht honderdduizend rolkoffers meer opengeritst dan nu, een toename van circa dertig procent van het aantal zakelijke en toeristische overnachtingen.

Die groei is echter niet gelijkmatig over Nederland verdeeld. In sommige delen van het land is sprake van overtoerisme, terwijl op andere plekken de toeristische ontwikkeling juist achterblijft. “Deze onbalans veroorzaakt vooral in de kustprovincies en de grote steden kwaliteitsverlies, lage marges voor ondernemers en overlast voor bewoners”, stelt Pietersma.

Toekomstbestendige recreatieve projecten

In zijn dagelijkse praktijk stuit hij regelmatig op discussies over begrenzing van de toeristische druk, de leefbaarheid die in het gedrang komt en de aspecten van duurzaamheid, want ook na 2030 zal er geen einde komen aan die groei, voorziet Pietersma. Pietersma richt zich op het toekomstbestendig maken van recreatieve projecten. Zo divers als deze sector in Nederland is, zo gevarieerd zijn ook de opdrachten die hij uitvoert. Die kunnen uiteenlopen van de vraag een breed kwaliteitsplan te ontwikkelen tot advisering van de ondernemer die zijn omzet elk jaar ziet teruglopen.

Lees verder in de SRAadviseur

SRAadviseur februari 2020

Benieuwd naar andere artikelen uit de SRAadviseur?

Lees hier de gehele SRAadviseur