Thuis in uw branche

Eva van der Fluit: 'Keuzes maken bij onzekerheid'

Blog 1 in het kader van Kantoor van de toekomst

  • Publicatiedatum: 23-10-2018

Een luitenant stuurt een verkenningseenheid de Alpen in. Kort daarna begint het hevig te sneeuwen. De sneeuwstorm houdt twee dagen aan, de eenheid komt niet terug en contact is onmogelijk. De luitenant is erg ongerust en denkt dat hij zijn manschappen de dood heeft ingestuurd.

Pas na drie dagen keren ze terug, tot zijn grote opluchting. Hij vraagt ze hoe ze de weg terugvonden. 'We dachten dat we verloren waren en wachtten ons einde af. En toen vond een van ons een landkaart in zijn zak. We sloegen een kamp op, zaten de storm uit en vonden de weg terug met behulp van de kaart.' De luitenant wil de kaart zien. Tot zijn verbijstering ziet hij dat het een kaart van de Pyreneeën is en niet van de Alpen.

De moraal van dit verhaal is dat we een kaart of plan nodig hebben om in beweging te komen, maar dat de inhoud ervan niet zo belangrijk is. Volgens Weick maakt het zelfs helemaal niet uit wat onze strategie inhoudt. Volgens hem is het enige nut van een strategie dat we in beweging durven komen en zo al doende leren.

Lees de gehele blog