Thuis in uw branche

Modellen rekening-courant of lening van dga bij de BV

  • Publicatiedatum: 7-12-2021
Wolters Kluwer modellen

Het is altijd aan te raden om schriftelijke overeenkomsten op te stellen voor rekening-couranten en leningen van de dga bij de BV. Via de website van SRA zijn op dit gebied diverse modelovereenkomsten te downloaden.

In de schriftelijke overeenkomsten kunnen afspraken worden gemaakt tussen de BV en de dga over onder meer het rentepercentage, een aflossingsschema en mogelijke zekerheden.

Probeer ook altijd realistische afspraken op te nemen in de leningsovereenkomst, die ook nagekomen kunnen worden. Schriftelijke afspraken die niet worden nagekomen hebben fiscaal weinig waarde. Met een goede realistische schriftelijke overeenkomst is de eerste stap gezet in het aantonen van de zakelijkheid van de rekening-courant of lening. 

Modellen op de website van SRA

Via de website van SRA zijn de volgende modelovereenkomsten te downloaden als voorbeeld. De modellen zijn up-to-date en afkomstig van Wolters Kluwer.

Themapagina's

Op de themapagina Modellen BV en DGA zijn alle beschikbare voorbeeld overeenkomsten voor het aandachtsgebied BV en DGA overzichtelijk gerangschikt.

Op de themapagina Modellen Leningen (lening, borgstelling, cessie, subrogatie, schuldoverneming, pand) zijn alle beschikbare voorbeeld overeenkomsten voor het aandachtsgebied lening, borgstelling, cessie, subrogatie, schuldoverneming en pand overzichtelijk gerangschikt.

Bekijk de Modellen-overzichtspagina