Thuis in uw branche

'Op zoek naar de comfortabele spagaat'

Gewenste verandering in cultuur en gedrag?

  • Publicatiedatum: 23-12-2019

Menna Kruiswijk, directeur Algemene Zaken bij CROP accountants & adviseurs, en Stefan Suy, RA, partner en bestuurslid bij Joanknecht, spraken op de Cultuurdag 2019 openhartig over hun aanpak om verandering aan te brengen in cultuur en gedrag. Welke wijzigingen hebben zij doorgevoerd, hoe hebben zij dat gedaan en wat zijn de lessons learned?

OverlegIn 2016 heeft CROP de 0-meting van de SRACultuurscan gedaan. Naar aanleiding van die uitkomsten is CROP een large scale-interventie gestart, gericht op het veranderen van de cultuur met als thema ‘We willen be- aan- en uitspreken’. Drie interventies moesten dit realiseren.

Professionale autocratie

“We zijn gestart met negen projecten met de daarbij horende projectleiders en een team. De start was goed, er was veel enthousiasme. Maar na verloop van tijd bleek dat de projectleiders vastliepen in de CROP-cultuur. Bij ons zitten de meest vakbekwame mensen in de top en die weten het altijd beter. En zij hielden koerswijzigingen tegen. De projectleiders kwamen niet tot handelen, ondanks het feit dat ze mandaat hadden”, zegt Kruiswijk.

Op naar een nieuwe organisatiestructuur

“We hadden veel beter moeten stilstaan bij het feit wat de echte CROP-cultuur was. We zijn gewoon doorgegaan in de oude organisatiestructuur: vijf kantoren, kantooroverleg. Het projectmatig werken was daaraan ondergeschikt. De oude organisatiestructuur gaat daarom op de schop en we gaan een nieuwe een projectgerichte organisatie doorvoeren.

Lees verder in de SRAadviseur

SRAadviseur november 2019

Benieuwd naar andere artikelen uit de SRAadviseur?

Lees hier de gehele SRAadviseur