Thuis in uw branche

Prof.dr.mr. Peter van der Zanden RA plaatst vraagtekens bij fair value

  • Auteur: Redactie
  • Bron: SRA
  • Publicatiedatum: 17-9-2012

Op vrijdag 14 september heeft de in SRA-kringen zeer bekende Peter van der Zanden zijn afscheidsrede uitgesproken als Hoogleraar Financial Accounting aan Tilburg University. De afscheidsrede handelde over het doel van de jaarrekening en het toepassen van 'fair value accounting', en kreeg als ondertitel 'De nieuwe kleren van de keizer' mee.

Het fundamentele debat over fair value wordt ten onrechte niet gevoerd. Van der Zanden voelt zich wel eens als het jongetje in het sprookje 'De nieuwe kleren van de keizer', dat als enige iets durft te zeggen wanneer de keizer door de stad paradeert. Maar dat is geen reden die vraagtekens niet te plaatsen, zegt hij. "En ik sta in mijn opvattingen zeker niet alleen. Waardering tegen fair value heeft allerlei 'bijwerkingen' die ertoe leiden dat accounting steeds verder wegdrijft van zijn doelstellingen."

Peter van der Zanden was vanaf september 1966 tot september 2006 werkzaam bij Ernst&Young, vanaf 1983 als lid van de maatschap. Vanaf 1988 t/m 2006 was hij tevens verbonden aan de Nyenrode University, vanaf 1991 als deeltijd hoogleraar Financial Accounting onder meer betrokken bij de programma's IDP, MBA en Executive MBA.

Van der Zanden werd vanaf 1993 deeltijd hoogleraar Financial Accounting aan de Universiteit van Tilburg. Vanaf 2009 tot 2011 was hij rechter-plaatsvervanger in de Accountantskamer in Zwolle. Van der Zanden bekleedt nu nog de functie van Raadsheer-plaatsvervanger bij Gerechtshof Den Haag en sinds oktober 2011 ook bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven (2011).
 
Vanaf 1 september 2006 tot 1 januari 2009 was Van der Zanden voorzitter van de Vaktechnische Adviesraad van SRA. Vanaf 1 januari 2007 is hij voorzitter van de Toetsing Wta Commissie. Namens SRA feliciteren wij Peter van harte met zijn afscheid als hoogleraar en wensen hem veel kwaliteittijd met zijn (klein)kinderen.

SRA.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Cookies accepteren