Thuis in uw branche

Rutte's bezuinigingspakket bevat verstrekkende maatregelen

  • Publicatiedatum: 24-4-2012

Vandaag moet de Tweede Kamer de knoop doorhakken over een mogelijke verkiezingsdatum. Dat gebeurt in het debat waarin demissionair premier Rutte zich zal verantwoorden over de mislukte coalitieonderhandelingen in het Catshuis.

Tegelijkertijd discussiëren alle politieke partijen over de punten die zij controversieel willen laten verklaren (bijvoorbeeld verhoging griffiekosten, btw-tarief en Wet Werken naar Vermogen), én de punten waarop zij het mogelijk eens kunnen worden als het gaat om de benodigde miljardenbezuinigingen en hervormingen.

Zonder bezuinigingen en hervormingen loopt het Nederlandse begrotingstekort in 2013 op tot 4,6 procent; € 9,5 miljard meer dan volgens 'Brussel' is toegestaan. De Nederlandse staat moet in principe uiterlijk 30 april a.s. aan de Europese Commissie laten weten hoe het denkt het begrotingstekort op/onder de 3% te krijgen. Daarvoor had het nu demissionaire kabinet een pakket aan bezuinigingsvoorstellen samengesteld, dat nu wellicht als basis zou kunnen dienen voor vervolgstappen, in welke vorm dan ook.

Bijgaand het complete pakket met bezuinigingsvoorstellen, met daarin onder meer:

  1. Het schrappen van diverse fiscale aftrekmogelijkheden zoals de VAMIL, KIA, EIA en MIA, t.b.v. de invoering van de winstbox in de IB vanaf 2015
  2. Vermindering van de aftrek deelnemingsrente (Bosal)
  3. Btw-verhoging van het lage tarief met 1% vanaf 1 oktober 2012, en een verhoging van 2% van het algemene btw-tarief
  4. Verlaagde overdrachtsbelasting structureel op 2%
  5. Afschaffing onbelaste reiskostenvergoeding
  6. Vrijstelling bijtelling leaseauto vervalt voor auto’s die minder dan 500 km privé rijden
  7. Zakelijke kilometers worden aan de Werkkostenregeling toegevoegd
  8. Vanaf 1 januari 2013 zijn nieuwe hypotheken alleen aftrekbaar als er wordt afgelost
  9. De schenkingsfaciliteit voor schuldaflossing eigen huis wordt uitgebreid van € 50.000 naar € 100.000.

Het is op dit moment volstrekt onduidelijk welke van deze verstrekkende maatregelen ingevoerd gaan worden, maar het overzicht geeft wel een duidelijke richting. SRA volgt de ontwikkelingen op de voet; we houden u op de hoogte.

SRA.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Cookies accepteren