Thuis in uw branche

SRA-BiZ-nieuwjaarsreceptie '2020 in Zicht': kredietwaardigheid mkb op hoogste niveau

  • Publicatiedatum: 27-1-2020

Het nieuwste SRA-BiZ-visierapport wijst uit: mkb-ondernemers hebben een positieve omzet- en winstverwachting voor 2020 en de gemeten kredietwaardigheid ligt op het hoogste niveau in vijf jaar. Achteroverleunen is echter geen optie, want het mkb is gevoelig voor conjunctuurschommelingen.

Het thema ‘Hoe kunt u uw eigen organisatie en uw klanten voorbereiden op de toekomst’ stond centraal bij de presentatie van het rapport op de SRA-Nieuwjaarsreceptie op 24 januari.

Sociale innovatie

2020 in Zicht CoverOndanks dat de investeringen momenteel aantrekken, zet het personeelstekort een rem op de groei. Het tekort aan gekwalificeerd personeel wordt door het mkb gezien als grootste bedreiging voor 2020. “Internationaal gezien doen Nederlandse bedrijven het heel erg goed, Nederland heeft de sterkste economie van Europa”, aldus hoogleraar Henk Volberda tijdens de SRA-Nieuwjaarsreceptie, “maar qua innovatievermogen doen we het minder. We zijn hier gezakt naar een tiende plaats, terwijl juist innovaties van belang zijn voor groei op de lange termijn. Innovatief vermogen, bijvoorbeeld op het gebied van digitalisering en robotisering, gaat hand in hand in hand met menselijk kapitaal, ook wel sociale innovatie.”

Organisatievraagstuk

Hét grote pijnpunt is dat twee derde van de bedrijven zegt dat ze moeilijk aan goed personeel komt en dat bestaand personeel niet meer de goede vaardigheden heeft. Hoogleraar Lidewey van der Sluis in het visierapport: “Het innovatievermogen is er al, want dat zit in de mensen. Het is een organisatievraagstuk hoe je dat vermogen er vervolgens uitkrijgt. Investeren in mensen is een vak en vraagt om een transitie in managementdenken en -modellen. Om het innovatievermogen om te zetten in energie, menselijke energie in dit geval, waardoor de organisatie ‘aan gaat staan’, is een activerende werkomgeving nodig. Een stimulerende context waar menselijke vermogens en goede bedoelingen wortelschieten.”

Open en transparante werkomgeving

Nieuwjaarsreceptie 2020SRA-voorzitter Jan Zweekhorst heeft het nieuwe SRA-pand in Utrecht op 24 januari officieel geopend, de start van een nieuwe fase in het 30-jarig bestaan van SRA. Bekijk een foto-impressie van de opening. De open en transparante werkomgeving met flexibele werkplekken biedt een stimulerende omgeving waarin samenwerking en innovatie centraal zullen staan door de medewerkers van het bureau, in samenwerking met én voor de leden. Een belangrijke technologische innovatie die daarnaast voor 2020 in de planning staat is de vernieuwing van het Branche in Zicht (BiZ)-platform. De huidige, enigszins statische pdf-rapportage wordt uitgebreid met flexibele koppelingen, bijvoorbeeld naar dashboards.

Branchewijzers voor uw klanten

Twee keer per jaar worden de uitkomsten vanuit BiZ verzameld en geanalyseerd ten behoeve van de mkb-adviespraktijk. In het nieuwste SRA-BiZ visierapport vindt u niet alleen de laatste cijfers over de financiële situatie per branche, maar ook de verwachtingen van mkb-ondernemers vanuit de Mkb-branchescan en de reflectie hierop van onze kennispartners en branche-experts. De branchewijzers gaan over: automotive, bouw, detailhandel, horeca, industrie, medische zorg, transport en logistiek en specialistische zakelijke diensten. Ook vindt u hier de persberichten per branche.

Tip voor SRA-leden! Informeer uw klanten over de belangrijkste conclusies en aanbevelingen in hun branche en maak een afspraak om de kansen en bedreigingen te bespreken. U kunt uw klant ook uitnodigen om kosteloos de Mkb-branchescan te maken voor een real time-vergelijking op maat.