Thuis in uw branche

SRA, Full Finance en Interaction Groep ontwikkelen online PE-tool

Voor de individuele accountant én het accountantskantoor

  • Publicatiedatum: 8-10-2020
Laptop

Op 1 januari 2021 gaat de nieuwe PE-regeling, de nieuwe NVPE, in voor mkb-accountants. Geen 40 PE-punten meer per jaar, maar een persoonlijk PE-portfolio. Hierdoor gaat er voor de individuele accountant en het accountantskantoor het nodige veranderen. Om deze transitie voor iedereen in goede banen te leiden, hebben SRA, Full Finance en Interaction Groep een online PE-tool ontwikkeld.

Alles in één tool voor de accountant

De online PE-tool is een weboplossing waarin de individuele accountant zijn PE-portfolio kan bijhouden. Alle stappen die in de nieuwe PE-regeling gezet moeten worden, kunnen hierin – en dus op één plek – digitaal worden vastgelegd, opgeslagen en bewaard. Als de PE-tool compleet wordt doorlopen en goed wordt ingevuld, voldoet de accountant aan alle vastleggingseisen vanuit de nieuwe NVPE.

Automatisch leeractiviteiten

De accountant krijgt in de tool op basis van zijn functie en huidige en toekomstige werkzaamheden suggesties aangereikt voor passende leerdoelen. Vervolgens worden automatisch leeractiviteiten aangedragen die passen bij de gekozen leerdoelen. Denk hierbij aan cursussen over belangrijke ontwikkelingen binnen het beroep en in wet- en regelgeving, verplichte onderwerpen opgelegd door de NBA en actuele maatschappelijke thema’s. Maar de tool biedt ook alle ruimte voor persoonlijke keuzes en wensen.

Digitaal bewaarsysteem

Alle bewijsmateriaal, zoals opleidingscertificaten, kan in de PE-tool worden vastgelegd en online bewaard worden. Ook de verplichte evaluatie aan het einde van het jaar over het geleerde kan digitaal worden opgeslagen, indien gewenst met een ingebouwde check op feedback of goedkeuring.

Ook voor het accountantskantoor

Ook voor het accountantskantoor verandert er met de PE-regeling veel. Binnen de nieuwe NVPE wordt er veel meer van uw accountantskantoor verwacht op het gebied van kwaliteit, hr en compliance. De tool biedt uitgebreide sturings-, monitorings- en compliancemogelijkheden om zo grip te houden op de processen, vakbekwaamheid en kwaliteit van het kantoor. En om medewerkers te kunnen monitoren op voortgang en ontwikkeling.

Monitoring

De tool biedt onder meer de mogelijkheid om verschillende stappen in het proces te kunnen accorderen. Door een helicopterview op de portfolio’s van alle accountants kan de voortgang op kantoor- en individueel niveau worden bewaakt. De werkgever kan zien hoever de medewerker is met zijn opleidingsplan en of is voldaan aan de eisen van de NBA.

Diverse opleidingsmogelijkheden

Daarnaast is het mogelijk om kantoorspecifieke leerdoelen aan te reiken en daarbij een eigen intern opleidingsaanbod in de leeractiviteiten op te nemen. Op basis van rapportages kunnen de gewenste leeractiviteiten van alle medewerkers naar voren worden gehaald, wat de juiste input geeft om een incompany opleidingsprogramma samen te stellen. 

Geschikt voor alle devices en hr-systemen

De PE-tool is een onlinetool die op alle devices en desktopomgevingen gebruikt kan worden. Vanuit de ‘mobile first’ gedachte is de tool optimaal te gebruiken op smartphone of tablet. Eveneens zijn er downloadmogelijkheden, zowel als pdf-, txt- als csv-bestand. 

De PE-tool is in veel gevallen te koppelen aan bestaande hr-systemen.

SRA traint en ondersteunt

SRA organiseert demobijeenkomsten en biedt diverse trainingsmogelijkheden voor het gebruik van de PE-tool: voor het gehele kantoor of individueel, klassikaal of online. In oktober en november zijn er demobijeenkomsten voor de individuele accountant en de kantooromgeving. Meer informatie is te vinden op www.sra.nl/nvpe. SRA ondersteunt , in samenwerking met de Interactiongroep, accountantskantoren ook bij het implementeren van de PE-tool.

Licentie en beschikbaarheid

De PE-tool wordt aangeboden per kalenderjaar, tegen een jaarlicentie. De kosten zijn afhankelijk van het pakket. Er zijn drie licentiemogelijkheden: individueel PE-plan, Kantoor basis en Kantoor plus. De SRA PE-tool is beschikbaar vanaf december 2020, zodat accountants tijdig kunnen beginnen met hun PE-portfolio 2021.

Meer informatie over alle mogelijkheden, demobijeenkomsten, workshops, de pakketten en advies op maat, staat op www.sra.nl/nvpe.

SRA.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Cookies accepteren