Thuis in uw branche

SRA-Review: 'Van een pilot naar steviger en steviger'

Eerder verschenen in ons ledenmagazine SRAadviseur

  • Publicatiedatum: 13-4-2021
Dick Meester Willem van Wijngaarden
Dick Meester en Willem van Wijngaarden

Als we het hebben over een van de pilaren van het kwaliteitskeurmerk van SRA, dan is het de review. En als we het hebben over de review dan noemen we in één adem de naam Willem van Wijngaarden. Samen met zijn reviewcollega’s heeft hij als voorzitter van de Reviewcommissie bijna dertien jaar lang zijn schouders gezet onder het reviewsysteem. Van een gemoedelijke pilot naar een reviewsysteem van “steviger en steviger”. Dick Meester volgt hem nu op.

Het was in '94 dat SRA een begin maakte met een reviewsysteem om zo de kwaliteit van SRA-kantoren te toetsen en ze daarbij te ondersteunen. Van Wijngaarden stak meteen zijn vinger op om zijn kantoor pilot te laten zijn. "Dat was een eerste review, niet gebruikelijk in de sector, en het begon met koffie, een rondleiding door het kantoor en lunch, heel gemoedelijk, maar tegelijkertijd ook coachend." Pas in '96 kwam het Nivra (dat later opging in de NBA) ook met een verplichte review voor RA’s, later volgde in 2000 een verplichte review voor AA’s.

Voorzitter Reviewcommissie

Het jaar 2006 was het jaar dat de Wta werd ingevoerd, in 2008 werden de eerste Wta-vergunningen voor het niet-OOB-segment verstrekt en Van Wijngaarden werd voorzitter van de Reviewcommissie. Er was een convenant met de AFM om reviews namens de toezichthouder uit te voeren. "Of ik de review verder wilde professionaliseren.” Zo heeft het reviewsysteem zich ontwikkeld van een gemoedelijke pilot tot echte reviews die "steviger en steviger" werden.

Er is spanning bij kantoren als wij langskomen. Maar, voorop staat nog steeds dat er coachend getoetst wordt, waarbij er telkens ondersteuning is om het gewenste kwaliteitsniveau te halen. In de loop der jaren heeft Bureau Vaktechniek daar ook een grote rol in gespeeld met bijvoorbeeld handboeken, praktijkhandreikingen en modellen."

Lees verder in de SRAadviseur

SRAadviseur maart 2021

Benieuwd naar andere artikelen uit de SRAadviseur?

Lees hier de gehele SRAadviseur