Thuis in uw branche

SRA wint tijd voor de kantoren in het SBR-implementatietraject

  • Auteur: Redactie
  • Publicatiedatum: 7-9-2012

Op initiatief van SRA heeft eind augustus een bespreking plaatsgevonden met het management van de Belastingdienst, waarin de zorg is uitgesproken rond het invoeringsproces van SBR. SBR wordt per 1 januari 2013 het exclusieve aanleverkanaal voor diverse stromen. Dit betekent dat aangiftes IB en VpB over het aangiftejaar 2012 die u rechtstreeks vanuit uw software verstuurt, verplicht met SBR moeten worden aangeleverd.

SRA-bestuurslid Jan Zweekhorst uitte met name zijn zorgen over het aanvraagproces van het Service Bericht Aanslag (vervanger van de Elektronische Kopie Aanslag) en dat van de uitstelaanvraag (voor 1 april) voor het aangifte jaar 2012: Is iedereen op tijd klaar?. Tijdens het gesprek met de Belastingdienst waarbij ook NOAB aanwezig was, heeft Zweekhorst twee voorstellen gedaan die gisteren door het Ministerie van Financiën zijn goedgekeurd:

1. EKA en SBA

De SBA -de nieuwe EKA- is zeer waarschijnlijk niet klaar op 1 januari 2013. Daarom zal in 2013 de EKA blijven bestaan naast de SBA. Kortom: het aangiftejaar 2012 kan ook in EKA ontvangen worden.

2. De Uitstelregeling

De uitstelaanvraag voor het aangiftejaar 2012 moet u voor 1 april 2013 indienen. Om wat ruimte voor de kantoren te creëren, gaat het Ministerie ermee akkoord dat u de uitstelaanvragen, evenals EKA/SBA, ook nog via het BAPI-kanaal kunt aanvragen. Hierdoor wint u een aantal maanden tijd om uw organisatie SBR-proof te maken.

Ondanks deze tijdswinst benadrukken we nogmaals het belang om het migratieproces rond SBR (implementatie juiste PKI service certificaat én software) zo snel mogelijk te starten als u dat als kantoor nog niet heeft gedaan. De Belastingdienst stelt dat uw kantoor uiterlijk 1 maart 2013 SBR-proof moet zijn. Voor meer informatie verwijzen we u naar de SBR Whitepaper op de website van SRA, de publicaties van de Belastingdienst en www.sbr-nl.nl/

SRA.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Cookies accepteren