Thuis in uw branche

Tien jaar SRA-Nieuwsbank

Een goedgevulde informatiebank voor klant én medewerker

  • Publicatiedatum: 15-5-2024
Nieuwsbank logo

De SRA-Nieuwsbank bestaat dit jaar tien jaar. Al tien jaar lang schrijft een deskundige (externe) redactie actuele artikelen over onder meer fiscale zaken, hr-onderwerpen, arbeidsrechtelijke aandachtspunten en juridische thema's. Iedere werkdag worden een of meerdere van deze artikelen gepubliceerd. Met bijna 3.000 artikelen is de Nieuwsbank daarmee inmiddels een van de grootste informatiebronnen voor klanten en medewerkers van SRA-kantoren met een abonnement. 

Populair bij klant én medewerker

De artikelen, Advieswijzers en Specials uit de Nieuwsbank zijn primair bedoeld om klanten te informeren. Om die reden is het taalgebruik helder en kort, zo veel mogelijk in jip-en-janneketaal en zet het aan tot actie waar nodig met Tips en Let-op!-jes.

Uit onderzoek onder de abonneehouders van de Nieuwsbank (juli 2023) blijkt echter dat ruim 65% de artikelen uit de Nieuwsbank ook gebruikt om zichzelf te informeren. Actualiteiten worden in één A4'tje kort, bondig en duidelijk uitgelegd. Dat wordt dus ook door de medewerker en vennoot gewaardeerd. 

Uitbreiding en verdere professionalisering

In de tien jaar dat de Nieuwsbank bestaat, zijn er tal van (door)ontwikkelingen geweest en een verdere uitbreiding van het aanbod. Meer dan eens zijn op verzoek van abonneehouders praktische wensen en ideeën opgepakt, zoals het maken en verzenden van een Nieuwsbrief in een eigen lay-out en het toevoegen van de bron bij een artikel.

Klik op de afbeelding voor een vergrote versie.

Tijdlijn Nieuwsbank

Informatieplicht

Accountantskantoren hebben een informatieplicht naar klanten over voor hen belangrijke zaken. Met een RSS-feed of API kunnen de artikelen van de Nieuwsbank direct worden getoond op de website. Hiermee worden twee vliegen in één klap geslagen. Ten eerste wordt voor een belangrijk deel aan de informatieplicht voldaan en daarnaast zorgt dit voor traffic op de website. Van de kantoren met een abonnement gebruikt 62% de informatie om de website van actueel nieuws te voorzien. 

Online zichtbaarheid

De actuele artikelen zorgen aantoonbaar voor traffic op de website. Uit onderzoek van Accountancy Vanmorgen1 stond het kantoor De Jong & Laan, met een abonnement op de Nieuwsbank, in 2023 in de top 5-kantoren (buiten de Big 4 om) met de meeste groei (+6,6K traffic; een indicatie van het verkeer) op de site. Accountancy Vanmorgen: "Hier zien we dat de meeste groei komt van niet-merknaam gerelateerde zoekwoorden. De top 10 staat vol met nieuws- en blogartikelen. Jonglaan.nl heeft kwaliteitscontent gecreëerd rondom interessante en relevante onderwerpen." Van deze tien artikelen is er een aantal afkomstig uit de Nieuwsbank. 

Slimme zoekwoorden

In de titels en de intro van Nieuwsbankartikelen wordt zo veel mogelijk gewerkt met actuele zoekwoorden om de SEO-score zo hoog mogelijk te maken. Ook hiervan zien we het effect terug bij bijvoorbeeld De Jong & Laan. "Ze hebben zeer hoge posities op zoekwoorden met veel maandelijks zoekvolume en gebruiken hiervoor blogartikelen als pagetype", aldus Accountancy Vanmorgen

MKB-Nieuwsbrief

Naast het tonen van artikelen op de website draagt ook de MKB-Nieuwsbrief uit de Nieuwsbank bij aan de informatieplicht. Deze kant-en-klare nieuwsbrief verschijnt tienmaal per jaar (niet in augustus en september) en bevat een selectie van actuele zaken van die maand. In de Nieuwsbank kan deze nieuwsbrief worden opgemaakt in een eigen lay-out en direct per e-mail verstuurd worden naar klanten. Kantoren die graag de opmaak en verzending willen uitbesteden, kunnen hiervoor terecht bij het marketingbureau MMM, waar SRA al jarenlang nauw mee samenwerkt. 

Advieswijzers én Specials

Naast vijf tot acht artikelen per week worden er jaarlijks ook meer dan 35 Advieswijzers gepubliceerd. Dit zijn uitgebreidere artikelen die over belangrijke onderwerpen gaan die wat meer uitleg behoeven. Denk aan titels als 'Auto: privé of zakelijk', 'Gebruikelijk loon dga', 'Verenigingen en stichtingen', 'Werkkostenregeling' en 'Overstappen naar een bv?'. 

Ook worden er drie Specials gepubliceerd: de Special Miljoenennota (september), Special Eindejaarstips (oktober) en - de populairste - de Special Lonen (januari). Deze laatste wordt altijd in juni geüpdatet met nieuwe cijfers en wet- en regelgeving. Maar ook de Special Eindejaarstips wordt - indien nodig - eind november nogmaals geüpdatet.

Gratis demo en proefabonnement

Bent u een SRA-kantoor en heeft u nog geen abonnement op de Nieuwsbank? Vraag dan een gratis demo aan. Het Nieuwsbankteam, bestaande uit Sabrina Aldaibis (projectassistent), Patricia Zwijgers (projectmanager) en Saskia Sol-Vreeburg (eindredacteur), laat u graag zien wat de Nieuwsbank u te bieden heeft en welke handige tools de Nieuwsbank bevat. Dit gebeurt vaak online, maar kan ook bij u op kantoor.

Bent u geïnteresseerd en wilt u graag de Nieuwsbank uitproberen, neem dan een gratis proefabonnement voor een periode van zes weken (alleen als u nog geen proefabonnement heeft gehad). Vraag het direct aan

Meer informatie?

Voor overige vragen kijkt u op onze webpagina over de Nieuwsbank. Uiteraard kunt u ook terecht bij ons met al uw vragen. Neem hiervoor contact op met Sabrina Aldaibis via nieuwsbank@sra.nl.

1 Bron: Zo scoren de top 30-accountantskantoren in Google in 2023 14 februari 2023, Accountancy Vanmorgen