Thuis in uw branche

Van de voorzitter: 'Donker licht' door deskundigenparadox

  • Publicatiedatum: 1-5-2020
Jan Zweekhorst

Schreef ik eerder van 'het nieuwe normaal', 'de tussenweek', en 'dé week', deze week kom ik er niet onder uit om het 'de week van de tegenstellingen' te noemen. Want bent u het niet met mij eens dat de volgende zaken redelijk paradoxaal klinken?

  1. Deskundigen constateren dat kinderen veilig naar de basisschool kunnen omdat zij het coronavirus niet of nauwelijks op anderen overdragen. Dezelfde kinderen mogen echter niet naar opa en oma. 
  2. De media publiceerden donderdag twee artikelen met deskundigennieuws: 'Corona en ontstekingsziekte niet bewezen' en 'Hartontstekingen bij Franse kinderen, mogelijk door coronavirus'.
  3. De deskundigen van het Outbreak Management Team (OMT) zeggen dat het wel drie weken kan duren voor je effecten ervaart van lockdown- of versoepelingsmaatregelen. Maar op het moment dat in Duitsland het aantal overlijdens op één dag oploopt terwijl slechts één week eerder daar versoepelingen zijn ingevoerd, wordt het opgevoerd als argument om vooral langzaamaan te versoepelen. 

Splijtzwam

Dit werpt donker licht: Wat is waar, wat en wie geloven we en hoe zien we het? En hoe lang is de tunnel? Langzaam splijt de huidige situatie de bevolking. Voor ondernemers die hun levenswerk in gevaar zien, is dit een hele moeilijke strijd. Zij willen immers iedereen ter wille zijn en voelen de verantwoordelijkheid voor volksgezondheid én banen c.q. inkomen voor hun personeel. Je ziet als het ware een anderhalve meter ontstaan tussen bedrijven (de gezonde en minder gezonde). En je ziet ook een ware anderhalvemetereconomie ontstaan, als het gaat om bedrijven die allerlei zaken aanbieden en verkopen om je voor te breiden op de anderhalvemetersamenleving.  

Licht werpen

Vanuit SRA proberen we vooral te informeren en te duiden. Daarbij gaan we uit van wat we horen en bevestigd krijgen uit Den Haag en andere officiële instanties. Sociale media zijn soms sneller dan de toch al -eerlijk is eerlijk- snelle overheid. Deze week bleek dat in een discussie over de NOW (Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid), in samenhang met de WTV (werktijdverkorting). Mooi he, overigens, al die afkortingen.  

Eerlijke keuze

De bedrijven die vóór introductie van de NOW een WTV hebben aangevraagd, hebben van het UWV een brief gekregen -gevolgd door telefoontje-, dat hun aanvraag is omgezet naar de NOW. Bedrijven moeten echter voor 30 april de bindende keuze voor de rekenreferentieperiode omzetdaling maken. Afgezien van de ethische vraag die hierbij komt kijken, kregen we van veel ondernemers en SRA-leden vragen of wel dit een eerlijke procedure is: Voor 'normale' NOW-aanvragen geldt immers 31 mei als einddatum voor de keuze. Op de sociale media circuleerden al berichten van deskundigen dat '30 april' gelezen moest worden als '31 mei'. Het duurde tot afgelopen dinsdag voordat het UWV onze vraag hierover, formeel per e-mail, onderbouwd bevestigde. Het moment voor SRA om te publiceren.

Steentje bijdragen

SRA blijft alert en denkt graag creatief mee, voor en met ondernemers in het mkb. Inmiddels hebben we bijvoorbeeld ook al aandacht gevraagd voor het feit dat  veel ondernemers een voorlopige beschikking LIV (lage inkomensvoordeel) hebben gekregen. Het zou mooi zijn als die eerder uitbetaald kan worden dan juli/augustus. Zo proberen wij ons steentje bij te dragen richting het licht aan het einde van de tunnel.

Wat betekent de uitbraak van het Coronavirus voor uw kantoor en uw klant? In ons uitgebreide Dossier Corona hebben we de belangrijkste informatie helder op een rij gezet.