Thuis in uw branche

Verslag SRA-dag 2015: 'Geen punaises in de krentenbol'

  • Publicatiedatum: 14-12-2015

We kopen onderweg bij een onbekende bakker een krentenbol en eten die op zonder dat we van tevoren controleren of er geen rare dingen zoals punaises in zitten. We hebben blijkbaar wel vertrouwen in onze bakkers. En dat is goed, aldus econoom en journalist Mathijs Bouman, dagvoorzitter van de SRA-Dag 2015 die afgelopen donderdag werd gehouden, want meer vertrouwen betekent meer economische groei.

Volgens Nobelprijswinnaar en econoom Kenneth Arrow kent elke transactie een element van vertrouwen. Vertrouwen is dus heel belangrijk voor de markt. Vertrouwen werkt beter en is kostenefficiënter dan een systeem van control and regulation. 

Matthijs Bouman small

Belazerd

Maar, voor individuen is het helemaal niet verstandig om iedereen blind te vertrouwen. Er moet een ingebakken wantrouwen zijn anders word je steeds belazerd. Hoe kunnen we het individuele verstandige wantrouwen omzetten in het collectieve vertrouwen dat nodig is om de economie ronkende te houden? Want het economisch systeem heeft meer vertrouwen nodig dan het individu uit eigenbelang zou kunnen leveren. Dat is de reden dat er beroepsgroepen zijn zoals de accountant die ervoor zorgen dat het individuele verstandige wantrouwen toch wordt omgezet in collectief vertrouwen. Dus de accountant als leverancier van vertrouwen, aldus Bouman.

Imago

Vertrouwen is eigenlijk een belangrijke productiefactor, zo stelt Bouman. Daar moet je voorzichtig mee omgaan. We kennen allemaal de voorbeelden van als het misgaat. Denk aan de woekerpolissen en de banken die zoveel uitleenden waardoor de huizenzeepbel groter en groter werd. Het heeft het imago van verzekeraars en banken geen goed gedaan en het kost ze veel moeite om hun blazoen weer schoon te poetsen. 


SRA-dag 2015

Deuken

Vertrouwen komt te voet en gaat te paard. De beroepsgroep van accountants heeft ook deuken opgelopen door de negatieve publiciteit rond beursschandalen en de AFM-rapporten. De politiek heeft de sector de kans gegeven zelf schoon schip te maken. Zo niet, dan grijpt ze in. De beroepsgroep moet weer net zoals de bakkers uit bovenstaand voorbeeld zijn. Dat er een hap uit de krentenbol wordt genomen, zonder argwaan vooraf. Kwaliteit als gegeven.

Vier stellingen

De sector heeft daartoe al de eerste stappen gezet, denk aan het rapport ‘In het Publiek Belang’, waarvan de voorgestelde maatregelen verder worden uitgewerkt door verschillende werk- en stuurgroepen voor het OOB- en niet-OOB-segment. Een controversiële maatregel uit het rapport is het uitfaseren van het goodwillmodel. Volgens het rapport gaat het goodwillmodel niet goed samen met de invoering van een omvangrijk pakket aan belonings- en andere maatregelen die zich richten op de kwaliteit. Daarom de eerste van de vier stellingen die de leden tijdens de SRA-Dag 2015 werden voorgelegd en die gaan over de kwaliteit en de dienstverlening van accountants- en advieskantoren

Er volgde telkens een tweede stemming over een stelling om te kijken of mensen, na het aanhoren van andermans argumenten, op andere gedachten waren gekomen.


ALV-stelling1


ALV-stelling2


ALV-stelling3


ALV-stelling4 

Meer informatie

Tijdens de SRA-dag 2015 trapte SRA-voorzitter Paul Dinkgreve de Algemene Ledenvergadering af met de jaarrede. Bekijk onderstaand videoverslag van de jaarrede, waarin Dinkgreve het vizier vooral richt op de toekomst van uw kantoororganisatie en onze vereniging.

SRA.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Cookies accepteren