Thuis in uw branche

Wat betekent de Brexit voor uw btw?

  • Bron: SRA
  • Publicatiedatum: 7-3-2019
Btw en Brexit

12 maart wordt er in het Britse parlement opnieuw gestemd over het voorlopige akkoord. Wordt het aangenomen of komt er uitstel van de Brexit? Niemand weet het. De gevolgen zijn het grootst als het Verenigd Koninkrijk (VK) op 29 maart met een no deal uittreedt. Wat zijn dan de belangrijkste veranderingen en hoe kunt u zich daarop voorbereiden?

U verkoopt goederen aan het VK

Bij een no deal bent u over een levering aan een zakelijke afnemer in het VK geen btw in Nederland verschuldigd. In plaats van een 'intracommunautaire levering' (wanneer u vanuit Nederland goederen naar ondernemers in andere EU-landen exporteert) heeft u dan met export naar een niet-EU-land te maken.

Afhankelijk van de leveringscondities geeft u of uw afnemer de btw aan in het VK. Als u direct aan consumenten verkoopt, mag u nu tot de drempel van € 80.197 in Nederland btw afdragen. Na een no deal wordt de btw altijd in het VK geheven. Ook hierbij bepalen de leveringscondities wie de btw verschuldigd is. Houd hiermee rekening met uw verkoopvoorwaarden!

U koopt goederen uit het VK

Als u goederen uit het VK importeert, geeft u nu in Nederland een intracommunautaire verwerving aan. Na de Brexit moet u de btw bij de douane aangeven en betalen. U kunt dit voorkomen door een zogenaamde artikel 23-vergunning aan te vragen. U hoeft de btw dan niet bij de grens te betalen, maar u kunt deze dan verleggen naar uw btw-aangifte.

Let op! Bedenk bij goederenleveringen van of naar het VK dat er douanerechten verschuldigd kunnen zijn, en dat douaneformaliteiten nodig zullen zijn!

Regels voor dienstverlening

Diensten zijn in de regel belast in het land van de afnemer. Als u een dienst uit het VK afneemt, moet u dit dus aangeven in uw btw-aangifte. Verricht u diensten in het VK dan zal de dienst aldaar belast zijn. Afhankelijk van de toekomstige regels in het VK zult u zich daar mogelijk moeten registreren voor de btw.

Tip! U hebt vaak een EORI-nummer nodig om zaken te doen met ondernemers buiten de EU. Heeft u al een EORI-nummer aangevraagd? Ga ook na of u in staat bent om douanezaken af te (laten) wikkelen.

Dit is een gratis artikel uit de SRA-Nieuwsbank. Adviseer uw klant over de Brexit met de Brexit-Nieuwsbrief. Welke stappen moet hij zetten?

Heeft u nog geen abonnement? Vraag dan een gratis proefabonnement aan.

SRA.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Cookies accepteren