Thuis in uw branche

Weekers onderzoekt andere wijze van innen vennootschapsbelasting

  • Publicatiedatum: 3-9-2013

Staatssecretaris Weekers van Financiën onderzoekt of er aanleiding is om over te gaan op een andere manier om de vennootschapsbelasting te gaan heffen. Dat blijkt uit de toelichting op een voorstel voor een Wet vereenvoudiging formeel verkeer Belastingdienst, dat hij gisteren naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Volgens het voorstel worden de regels en procedures voor de heffing van inkomstenbelasting en schenk- en erfbelasting eenvoudiger. Ook wordt het contact met de Belastingdienst verder gedigitaliseerd. Weekers heeft overwogen of de voorstellen ook voor de vennootschapsbelasting zouden moeten gelden. Daarbij kwam naar voren dat de vorm van een aangiftebelasting, waarbij ondernemers verplicht zijn om aangifte te doen en zelf de hoogte van het te innen bedrag berekenen, 'meer voor de hand lijkt te liggen', schrijft hij. Bedrijven krijgen nu nog een aanslag van de Belastingdienst, waarvoor door de dienst zelf al de hoogte van het bedrag is berekend.

Mocht het onderzoek het beeld van Weekers bevestigen dat de vennootschapsbelasting op een andere wijze geïnd kan worden, dan zet de staatssecretaris daarvoor op termijn een nieuw wetgevingstraject in gang.
Het wetsvoorstel dat Weekers gisteren naar de Kamer heeft gestuurd, moet ertoe leiden dat de Belastingdienst uiteindelijk geen blauwe enveloppen meer verstuurt, maar alleen nog maar digitaal communiceert met belastingplichtigen. Dat is efficiënter, meent hij.


Bezwaarprocedure

Om het in goede banen te leiden moet de wijze van heffing van de inkomstenbelasting worden vereenvoudigd, en wordt het doorgeven van wijzigingen in de aangifte gemakkelijker gemaakt. Niet langer moeten kleine aanpassingen van de aangifte via een bezwaarprocedure worden doorgegeven, omdat die 'gereserveerd dient te zijn voor geschillen', schrijft de staatssecretaris in een toelichting op het wetsvoorstel. 'Degenen die slechts een wijziging willen doorgeven zijn echter beter af met een andere procedure'. De bezwaarprocedure kan pas na de ontvangst van de aanslag worden opgestart, terwijl belastingplichtigen gedurende de hele procedure kleine onvolkomenheden willen en volgens Weekers ook moeten kunnen wijzigen. Weekers wil ook af van de nihil-aanslag. Die wordt nu nog verstuurd als belastingbetalers niet meer hoeven bij te betalen. Ook wordt de aanslagprocedure verkort.

In aanloop naar het nieuwe belastingregime versoepelt de staatssecretaris de inkeerregeling voor zwartspaarders. Wie zich tot 1 juli 2014 meldt, hoeft geen boete te betalen, daarna krijgen zwartspaarders net als nu een boete van 30 procent van het gespaarde bedrag. Na 2015 wordt dat volgens de nieuwe wet 60 procent.


Download

 

SRA.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Cookies accepteren