Thuis in uw branche

SRA lanceert nieuwe adviestool: het SRA-Agrarisch Bedrijfsovernamemodel

  • Publicatiedatum: 19-4-2012

Overnames in de agrarische sector zijn vaak complex van aard. Daarom heeft SRA-Vaktechniek samen met de Agrarische Commissie van SRA een adviestool ontwikkeld om de bedrijfsovername van agrarische ondernemingen te berekenen en te analyseren. Het SRA-Agrarisch Bedrijfsovernamemodel berekent op eenvoudige wijze de bedrijfswaarde en de minimale overnamesom, waarbij voldaan wordt aan fiscale wetgeving.

Het Agrarisch Bedrijfsovernamemodel is geschikt voor niet-rechtspersonen in de agrarische sector. De tool maakt een analyse van de bedrijfsovername, gebaseerd op de financiële gegevens van de over te dragen onderneming en de balansgegevens van de persoonlijke vennootschappen van alle partijen. De waarde van de onderneming wordt berekend met behulp van de ‘discounted cash-flow-methode’. Daarbij wordt rekening gehouden met de regels voor waardering volgens de inkomstenbelasting, en met de landelijke landbouwnormen van de Belastingdienst. Vervolgens wordt op basis van de schenkingsvrijstellingen zoals die jaarlijks door de fiscus zijn toegestaan de minimale overnamesom berekend.

Het SRA-Agrarisch Bedrijfsovernamemodel is een analyse- en rekenmodel dat de adviseur aanschaft op het moment dat hij met een overname te maken krijgt. Het rekenmodel is te gebruiken voor één onderneming. Er hoeft geen heel instrumentarium te worden aangeschaft of onderhouden. De adviseur kan het model gemakkelijk via een licentiecode downloaden, activeren en gebruiken om zijn cliënt van optimaal advies te voorzien.

SRA.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Cookies accepteren