Thuis in uw branche

Handige websites voor de praktijk

  • Publicatiedatum: 15-3-2024
Belastingdienst

SRA heeft een aantal handige, vrij toegankelijke websites voor de praktijk op een rij gezet. Zonder hierin compleet te willen en kunnen zijn, is tot de volgende opsomming gekomen. Kent u andere handige websites voor de praktijk die vrij toegankelijk zijn, stuur dan een mail naar vaktechniek@sra.nl. Het overzicht zal dan worden aangevuld.

Pensioenen en Levensverzekeringen

  • Fiscaalleven.eu geeft een zo compleet en duidelijk mogelijk overzicht van al het Nederlandse fiscale beleid dat voor levensverzekeringen geldt. Daarnaast is op de website veel overige nuttige informatie en praktische hulpmiddelen over levensverzekeringen opgenomen. Deze website is op eigen titel opgezet en wordt bijgehouden door Erik van Toledo.
  • Op Centraalaanspreekpuntpensioenen.belastingdienst.nl heeft het Centraal aanspreekpunt pensioenen van de Belastingdienst (het CAP) vragen en antwoorden en handreikingen opgenomen over de fiscale behandeling van pensioenen, oudedagsverplichtingen, loonstamrechten, regelingen voor vervroegde uittreding en levensloopregelingen.

Kennisgroepen, rechtspraak en Belastingdienst

Loonheffingen

  • Alle cao’s die de Belastingdienst beoordeeld heeft op de gevolgen voor de loonheffingen vindt u op Cao-beoordelingen.

Internationaal

  • Op taxrulingsandpolicy.nl zijn gepubliceerde samenvattingen van tax rulings afgegeven door de Belastingdienst en kennisgroepstandpunten verzameld, doorzoekbaar en raadpleegbaar. Deze website is op eigen titel opgezet en wordt bijgehouden door Maurits Vedder.
  • Op een officiële website van de EU vindt u:
    - via Business tax meerdere webpagina’s met informatie over belastingen in andere EU-landen;
    - informatie over de btw-regels en tarieven in andere EU-landen staan op dezelfde website op VAT;
    - hier vindt u onder meer ook controle btw-nummer (VIES) waar met de EU-zoekmachine VIES kan worden nagegaan of een bedrijf is ingeschreven voor handelstransacties met bedrijven in andere EU-landen;
    - wilt u informatie over accijnzen in andere EU-landen, dan vindt u dat onder Paying excise duties.
  • Online hulpmiddelen om de EU Taxonomy beter te begrijpen, om de implementatie makkelijker te maken en om bedrijven te ondersteunen bij hun rapportageverplichtingen staan op een officiële website van de Europese Commissie EU Taxonomy Navigator.
  • De website van de Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD) is OECD.