Logo Van Ree

Een administratief rondje voor de horecaondernemer?

In de horeca is het normaal dat u af en toe eens een rondje weggeeft. Deze gratis drankjes zijn niet terug te vinden in uw dagomzet. Moet u deze consumpties daarom van de fiscus bijhouden in uw administratie?

Omzetverhogend

BierEen drankje weggeven is in de horeca vrij normaal en werkt vaak omzetverhogend. De fiscus kan echter zonder nadere gegevens niet vaststellen of u daadwerkelijk de drank heeft weggegeven of dat er sprake is van niet geboekte omzet. Dus is het van belang te weten of u verplicht kunt worden dit bij te houden.

Bijhouden niet verplicht

Volgens rechtspraak uit het verleden is het bijhouden van weggegeven drankjes niet verplicht. Hetzelfde geldt voor omzetverlies door bederf en diefstal en dergelijke. De inspecteur kan u ook niet verplichten een en ander op zijn verzoek wel bij te houden.

Aannemelijk maken

Een en ander betekent natuurlijk niet dat u zomaar wat aan dergelijke verliesposten kunt boeken. Desgevraagd zult u deze cijfers aannemelijk moeten kunnen maken. Zo zal een weggegeven drankje in de regel eerder voorkomen in een bruin café dan in een lunchroom.

Afwijkend patroon

Wijken uw cijfers af van wat standaard is, dan staat u natuurlijk wel sterker als u een en ander wel bijhoudt. U heeft bijvoorbeeld meer bederf omdat uw diepvries het een keer heeft begeven.

Heeft u vragen over het bijhouden van gratis consumpties en dergelijke, neem dan contact met ons op.