Thuis in uw branche

Van de voorzitter: Ondanks mentale klap, moed niet laten varen

  • Publicatiedatum: 24-4-2020
Jan Zweekhorst

Heel ondernemend Nederland keek er drie weken lang halsreikend naar uit, de persconferentie van Rutte van afgelopen dinsdagavond. De ziekenhuiscijfers -met name die over de IC- zagen er immers 'beter' uit, dus waren we positief gestemd over nieuwe mogelijkheden. De afdronk was wat 'zuur', lazen we de volgende dag in de kranten.

Het steunpakket voor ondernemingen waar we nu enkele weken mee werken, wordt steeds meer in detail duidelijk. Aanvullingen en verduidelijkingen van kabinet en Ministeries volgen elkaar snel op. Zo kregen we afgelopen woensdag weer een aanvulling op de NOW-regeling.

Eerst overleven

Langzaam probeert ook de Tweede Kamer weer grip te krijgen op de controle van de regering. Daar zit wel een risico. Want daarmee komt ook de partijpolitiek weer langzaam tot leven. Sommige partijen vragen het kabinet de eisen aan ondernemers voor het gebruik van een regeling, aan te vullen met nieuwe eisen. Bijvoorbeeld op het gebied van duurzaamheid en energietransitie. Blijkbaar vergeten deze politici dan dat het gaat om 'overlevingssteun', en niet om investeringssubsidie.

Mentale klap

De SRA-kantoren geven via de SRA Corona Barometer nog steeds aan, dat het vreemde en onduidelijke tijden zijn voor hun klanten. Natuurlijk zijn er branches die het goed doen, zoals ondernemingen in de voedselketen of webwinkels. Maar er zijn ook veel bedrijven die echt in zwaar weer verkeren: ondernemers die eigenlijk niet weten hoe zij de volgende maand moeten halen, waarvoor de steunmaatregelen onvoldoende lijken en die elke strohalm aanpakken. Vervolgens zit daar tussenin nog een grote groep ondernemers die tussen hoop en vrees leeft. Zij glijden langzaam weg en putten hoop uit de gedachte dat alles wellicht in juni beter wordt. Een deel van deze laatste groep kreeg dinsdagavond misschien wel de zwaarste mentale klap.

Samen sterker

Binnen de SRA-geledingen beleven we een drukke periode. De eerste online-kringbijeenkomsten zijn geweest en het Coronadossier op onze website vestigt het ene bezoekersrecord na het andere. De verbinding binnen onze vereniging lijkt 'corona-proof', 'samen sterker' krijgt ook hier echt betekenis. Ondanks dat weten de kantoren natuurlijk ook (nog) niet wat de toekomst brengt. Grootste vraagteken is meestal: "Kan de klant alle werkzaamheden die we nu voor ze uitvoeren, straks wel betalen?" En er komt de komende periode nog een smak werk aan. Alle definitieve aanvragen voor de NOW-regeling moeten immers van een accountantsverklaring worden voorzien. Is de eerste aanvraag door veel ondernemers nog wel zelf te doen, de definitieve aanvraag zal veelal bij onze kantoren komen te liggen.

Hart onder de riem

Spraken we vorig week in navolging van Rutte nog van een 'tussenweek', dan hoopten we dat deze week 'dé week' van nieuwe mogelijkheden zou zijn. Die hoop zou nog best werkelijkheid kunnen worden, als we komende week toch wat meer perspectief van het kabinet krijgen op het einde van deze -door velen als lang ervaren- tunnel. Een nieuwe stip op de horizon. Kortom, laten we hoopvol het weekend ingaan.

Wat betekent de uitbraak van het Coronavirus voor uw kantoor en uw klant? In ons uitgebreide Dossier Corona hebben we de belangrijkste informatie helder op een rij gezet.