Thuis in uw branche

VAR verdwijnt waar DBA verschijnt

  • Publicatiedatum: 2-2-2016

Als alles goed gaat stemt de Eerste Kamer vandaag in met de nieuwe wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA). Dat betekent formeel dat de VAR wordt afgeschaft. Met ingang van 1 april 2016 zal een ZZP-er derhalve voor elke opdracht een overeenkomst moeten sluiten met zijn/haar opdrachtgever. De Belastingdienst heeft aangekondigd dat zij in de periode 1 april 2016 t/m 31 december 2016 met name in het toezicht opvoedkundig zal optreden tenzij er sprake is van fraude en/of opzet tot foutief handelen.

De ZZP-er en zijn/haar opdrachtgever kunnen gebruikmaken van een standaard modelovereenkomst zoals die is gepubliceerd op de website van de Belastingdienst. Deze overeenkomsten worden veelal in samenspraak met branche- en beroepsverenigingen gemaakt en beoordeeld door de Belastingdienst. Men mag/kan ook een eigen overeenkomst maken en voorleggen aan de Belastingdienst.

SRA is actief betrokken bij allerlei ontwikkelingen rond het proces van de modelovereenkomsten. Wie een overeenkomst voor 1 februari 2016 heeft voorgelegd, krijgt voor 1 april 2016 een reactie. Ook op de SRA website en in de Nieuwsbank zal waar nodig aandacht worden gegeven aan de ontwikkelingen rond de DBA en de modelovereenkomsten.

SRA.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Cookies accepteren