Thuis in uw branche

VAR verdwijnt waar DBA verschijnt

  • Publicatiedatum: 2-2-2016

Als alles goed gaat stemt de Eerste Kamer vandaag in met de nieuwe wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA). Dat betekent formeel dat de VAR wordt afgeschaft. Met ingang van 1 april 2016 zal een ZZP-er derhalve voor elke opdracht een overeenkomst moeten sluiten met zijn/haar opdrachtgever. De Belastingdienst heeft aangekondigd dat zij in de periode 1 april 2016 t/m 31 december 2016 met name in het toezicht opvoedkundig zal optreden tenzij er sprake is van fraude en/of opzet tot foutief handelen.

De ZZP-er en zijn/haar opdrachtgever kunnen gebruikmaken van een standaard modelovereenkomst zoals die is gepubliceerd op de website van de Belastingdienst. Deze overeenkomsten worden veelal in samenspraak met branche- en beroepsverenigingen gemaakt en beoordeeld door de Belastingdienst. Men mag/kan ook een eigen overeenkomst maken en voorleggen aan de Belastingdienst.

SRA is actief betrokken bij allerlei ontwikkelingen rond het proces van de modelovereenkomsten. Wie een overeenkomst voor 1 februari 2016 heeft voorgelegd, krijgt voor 1 april 2016 een reactie. Ook op de SRA website en in de Nieuwsbank zal waar nodig aandacht worden gegeven aan de ontwikkelingen rond de DBA en de modelovereenkomsten.