''Hoe beter je de klant kent, hoe beter je de risico's kan inschatten''

Interview met Remco van den Akker, auditor bij SRA

Remco van den Akker
Auditor Remco van den Akker

Accountants- en belastingadvieskantoren met meer dan 50 medewerkers op jaarbasis zijn verplicht een onafhankelijke Wwft-audit uit te (laten) voeren. En voor kantoren met minder dan 50 medewerkers en met meer dan 75% van de cliënten met een hoog risicoprofiel geldt dit ook. Om SRA-kantoren hiermee goed op weg te helpen, voeren wij Wwft-audits uit, gericht op de naleving van de Wwft-wetgeving. Auditor Remco van den Akker versterkt al enige tijd ons team. Graag stellen wij hem aan u voor.

''Als AA-accountant en RB-belastingadviseur ben ik jarenlang als accountant werkzaam geweest bij openbare mkb-praktijken en als adviseur stond ik klanten bij als sparringpartner. Ondernemers hebben steeds meer hulp nodig bij verschillende zaken en de mkb-accountant is hier de aangewezen persoon voor. Zij kunnen naast de formele verplichtingen verder meekijken dan de cijfers. Ik gun iedere ondernemer een goede accountant en dan is het van belang dat er ook aanwas is van nieuwe accountants. Zodoende ben ik vanaf mijn inschrijving in 2009 al ambassadeur bij NBA'', aldus Van den Akker.

''Sinds ruim drie jaar ben ik verbonden aan Kriton als trainer, adviseur en coach voor mkb-accountantskantoren. Met het geven en ontwikkelen van trainingen heb ik het doel om mensen uit de praktijk verder te helpen. Als de processen, het gedrag en de houding (van het hele team) op orde zijn, kan er eigenlijk niet veel misgaan. Toch wordt er door accountants nog een bepaalde druk gevoeld. Ik merk dat ook als ik reviews of OKB's op samensteldossiers uitvoer. Tot slot begeleid ik referaattrajecten voor de praktijkstage. Op de vrijdagen geef ik les in persoonlijk leiderschap en gedrag, ethiek en besluitvorming en risicogericht samenstellen op NHL Stenden in Leeuwarden. Bij al mijn activiteiten probeer ik vaardigheden en kennis te combineren, want je hebt als accountant beide nodig om echt effectief te zijn.''

''Ik woon in Hoogeveen, in het noorden van het land. Getrouwd met mijn jeugdliefde en wij hebben samen twee mooie puberdochters'', vertelt Van den Akker.

Wat is jouw reden om als auditor aan de slag te gaan voor SRA?

''Ik vind het voornamelijk heel erg leuk. Ik houd ervan om nieuwe dingen te doen vanuit bestaande kennis en kunde. De Wwft-audit is niet alleen toetsend, maar juist ook heel coachend. Ik krijg er energie van om kantoren op weg te helpen en te zien welke stappen zij al hebben gemaakt en nog kunnen zetten.”

Wat is je achtergrond met Wwft en wat maakt het interessant?

''De mkb-accountant heeft een belangrijke rol in het economische verkeer. Betrouwbare cijfers horen daarbij, voor zowel de maatschappij als de ondernemer. De accountant is het eerste aanspreekpunt voor de ondernemer. Het is dan ook belangrijk jezelf en je klanten goed te kennen. Hoe beter de accountant de klant kent, hoe beter je de risico's kunt inschatten. Dit geldt overigens niet alleen voor Wwft maar ook bijvoorbeeld voor het samenstellen van jaarrekeningen en advisering. Ik help accountants graag hun klanten beter te leren kennen, wat ervoor zorgt dat zij klanten beter kunnen bedienen'', zegt Van den Akker.

Waarom vind je het goed dat de Wwft-audit er is?

''De Wwft-audit helpt kantoren beter aan de verplichtingen te kunnen voldoen. Door het coachende karakter worden zaken geconstateerd waarmee het kantoor aan de slag kan gaan. Het is belangrijk om goed invulling te geven aan de client- en opdrachtacceptatie, want je wil als accountantsorganisatie ook niet dat iemand 'zomaar' klant wordt. Het helpt om systemen en processen goed in te richten, zodat men er op de werkvloer praktisch mee aan de slag kan.''

Ervaring tot nu toe

''SRA-kantoren willen voldoen aan de wetgeving. Wel blijkt het lastig hier in de praktijk invulling aan te geven. Het SRA-werkprogramma voor de Wwft-audits geeft richting, maar coaching is daarnaast gewoon erg belangrijk. Het blijft een uitdaging, hoe gaan we om met de ambities van het kantoor en hoe krijgen we de hele organisatie hierin mee? Dit blijft een belangrijk aandachtpunt voor zowel grote als kleine kantoren'', aldus Van den Akker.

Onafhankelijke audit door SRA
Heeft u interesse in een Wwft-audit door onafhankelijke auditors van SRA? Meld u dan aan voor een online intakegesprek. Pas daarna volgt een definitieve aanmelding. Vragen over de Wwft-audit kunt u mailen naar Iris de Deugd, via wwftaudit@sra.nl.