Sla menu over
Thuis in uw branche
Publicatiedatum: 6-1-2021

2021: Van start met de nieuwe PE-regeling

Column van Diana Clement, bestuurslid van SRA

Met 2021 is ook de nieuwe PE-regeling voor alle mkb-accountants gestart. Hét moment om de eerste stappen te zetten uit het 5-stappenmodel van de nieuwe NVPE. Want iedereen weet: de tijd vliegt, het is zo 31 maart. Prik daarom nu een paar momenten in je agenda om werk te kunnen maken van je nieuwe verplichtingen.

Diana Clement

Zet Stap 1

In Stap 1 uit het model is het de bedoeling dat je je functie en verantwoordelijkheden beschrijft en aangeeft welke resultaten worden verwacht. Dit laatste gaat natuurlijk in overleg met je werkgever. En pak ook een reflectiemoment: wat heb ik nou opgeschreven? Neem die afstand even, om het voor je zelf ook echt verder te brengen.

Maak het behapbaar

Mijn advies: probeer Stap 1 in januari af te wikkelen. Zo maak je het behapbaar. Het is echt niet bijzonder ingewikkeld, maar gewoon allemaal nieuw dit eerste jaar. Het zit ‘m met name in de manier waarop we het gaan vastleggen, registreren en beleven. De PE was er altijd al natuurlijk.

Laat je informeren

In het Dossier PE op SRA.nl staat veel informatie, zowel voor de individuele accountant als het kantoor. Neem daar de tijd voor, dan zie je ook wel weer dat het meevalt. Wat je moet doen als kantoor of accountant, dat heb je zo in de smiezen. Het lijkt veel, maar het is echt te behappen.

De flyers, animaties en demo’s van SRA helpen je snel op weg. Praktische hulpmiddelen voor zowel het kantoor als de accountant zelf. De praktijkhandreiking NVPE gaat dieper op de materie in en biedt guidance waar je als kantoor en hr-medewerker gedurende het jaar steeds weer even op terug kunt grijpen.

MyPE?

Maak je gebruik van MyPE, de online PE-tool, dan is al veel voor je bedacht. Op basis van een aantal persoonlijke gegevens neemt de tool je door alle stappen van de nieuwe PE en heb je de verplichte zaken ook meteen vastgelegd. Hier is overigens ook een praktische workshop voor, waarbij je direct aan de slag gaat.

Ontwikkelen is een voorrecht

En realiseer je: het is echt een voorrecht dat je in een omgeving werkt waar je altijd mág leren. Maak daarom goed gebruik van de mogelijkheid dat je je mág ontwikkelen. Natuurlijk, vanuit je werkgever en de NBA worden er waarschijnlijk wat ‘verplichte’ onderwerpen aangereikt, maar er is altijd ruimte voor je eigen keuzes en wensen. De nieuwe NVPE biedt eigenlijk alleen maar meer ontwikkelkansen.

Diana Clement
Bestuurslid SRA

Maandelijks staat Diana Clement AA RA en bestuurslid van SRA stil bij de nieuwe PE-regeling voor de mkb-accountant en het mkb-accountantskantoor en de stappen die gezet moeten worden: door wie, waarom en wanneer. Alles over de PE-regeling en wat SRA hierin betekent, staat in het Dossier NVPE.