Sla menu over
Thuis in uw branche
Publicatiedatum: 14-4-2022

Daar word ik nou echt blij van!

Column van Harry Marissen, bestuurslid SRA

Tuurlijk, ik word van heel veel dingen blij. Mijn vrouw en kleinkinderen bijvoorbeeld. Maar als ik het over zaken heb, word ik echt blij van het sectorrapport Branches in Zicht 2022. Waarom? Dit is nou echt een voorbeeld en inspiratie van en voor onze kantoren om gezamenlijk een vuist maken om het verschil te maken.

Harry Marissen

Die gezamenlijke vuist zorgt ervoor dat we met het sectorrapport Branches in Zicht (BiZ) zulke mooie harde cijfers van 2021 – let wel, die heeft niemand – over het mkb hebben. Dat is nou de verenigingsgedachte die maakt dat we het voor onze klanten het beste doen en in de politiek en kennisinstituten, ook op andere gebieden, gezien worden. Vorige week zaten we nog met DNB, het ministerie van EZK, het CBS en het CPB bij elkaar om de tot nu toe bekende cijfers van het sectorrapport te bespreken. Hoe moeten we de financiële data van het mkb interpreteren gezien het tweede coronajaar?

Het Financieele Dagblad?

Over eerdere jaren schreven de journalisten van het FD altijd een mooi, uitgebreid artikel over de stand van het mkb. Het zou fantastisch zijn als dat dit jaar weer gebeurt. Garanties krijg je natuurlijk niet bij zo’n kwaliteitsblad. We zijn in ieder geval weer in gesprek met elkaar. Elk jaar heeft het FD de primeur gehad en werden onze harde BiZ-cijfers in die krant en andere media uitgebreid meegenomen. Daar word je toch blij van?

Hoe zet je het sectorrapport in?

Zelf deel ik het rapport met onze klanten en ik ga daarbij ook het gesprek aan over hoe zij presteren ten opzichte van hun branchegenoten. Zo’n sectorrapport is toch een peiling en daardoor meteen gespreksstof over hoe de eigen resultaten van de ondernemer kunnen worden geoptimaliseerd. Daarnaast verspreiden we het rapport binnen ons zakelijke netwerk, bijvoorbeeld onder banken. Wij organiseren regelmatig sessies met bankiers, waarbij dit rapport ook zeker aan de orde komt.

Veel werk verzet

Er zit veel werk en enthousiasme in om het rapport zo te brengen zoals we elk jaar doen. Denk aan interviews met Jacco Vonhof, voorzitter van MKB-Nederland, en Pieter Waasdorp, directeur Ondernemerschap van het ministerie van EZK, en de vele branchespecialisten die hun visie geven op de acht mkb-sectoren van Branches in Zicht. Een flink team van SRA is de komende tijd bezig het rapport gestalte te geven – publicatie naar verwachting 7 juni – zodat u uw klanten de nieuwste inzichten over hun branche en de cijfers over bijvoorbeeld winst, omzet en personeelskosten kunt voorleggen.

Benchmarkplatform vernieuwd

Hier dient ook te worden vermeld dat het BiZ-benchmarkplatform is vernieuwd, waardoor u beter voor uw klanten kunt benchmarken. Dat is wederom gebeurd in samenspraak en samenwerking met SRA-kantoren. Nu doen vijf kantoren ervaring op met dit nieuwe platform, zij geven waardevolle feedback en dan volgt snel de overstap voor de andere BiZ-abonnees.

Meer plezier in ons werk

En nogmaals, de laatste keer dat ik het zeg, ik word daar echt blij van. Dat we samen iets neerzetten. Want ik geloof er heilig in – en zo zien gelukkig al onze leden dat ook – dat we door samenspraak en samenwerking onszelf en onze klanten naar een hoger niveau tillen. En vooral ook meer plezier hebben in ons werk. Dat is de manier waarop we voor en met elkaar moeten werken.

Harry Marissen
Bestuurslid SRA