Sla menu over
Thuis in uw branche
Publicatiedatum: 27-6-2022

Jacco Vonhof: "Maak het mkb de norm voor beleid"

Eerder verschenen in ons ledenmagazine SRAadviseur

De cijfers van 2021 geven aan dat het ondanks corona gemiddeld genomen goed gaat met het mkb. Dat betekent niet dat er niet hoeft te worden omgekeken naar het mkb. Integendeel, Jacco Vonhof, voorzitter van MKB-Nederland, en SRA-bestuurslid Harry Marissen pleiten onder andere voor een betere toegang tot financiering. "Door alle regels en compliance-eisen waaraan banken moeten voldoen, lukt het nauwelijks nog om het mkb fatsoenlijk te bedienen. Dat is echt een groot probleem", aldus Vonhof.

Jacco Vonhof
Jacco Vonhof, voorzitter MKB-Nederland

In 2021 liet het mkb een omzetstijging van 10% zien en een winststijging van bijna 40% ten opzichte van 2020. Dit zijn weliswaar gemiddelden en er zijn grote verschillen tussen branches en binnen branches, maar in het algemeen geven de cijfers een positief beeld.

Vonhof herkent de positieve trend, maar nuanceert deze meteen: "Ik herken het beeld op macroniveau, maar op microniveau pakt dat anders uit. In branches die het hardst geraakt zijn door corona zit bij individuele ondernemers veel ellende. Door de steunmaatregelen en doordat sommige sectoren minder hard getroffen zijn, draaien grote delen van de economie goed. De steunmaatregelen hebben gemiddeld genomen goed gewerkt. Ik zie bij deze cijfers wel het risico ontstaan dat we denken dat het iedereen wel goed gaat. Maar zo’n 220.000 ondernemers kampen met problematische schulden. Dat baart me zorgen, omdat ik merk dat onder andere het kabinet corona al een beetje achter zich heeft gelaten. We moeten erg ons best doen om ervoor te zorgen dat deze ondernemers niet alsnog kapotgaan aan de gevolgen van corona waar zij zelf niks aan konden doen."

Lees verder in de SRAadviseur

SRAadviseur juni 2022

Benieuwd naar andere artikelen uit de SRAadviseur?

Lees hier de gehele SRAadviseur